Україна отримала запрошення від Польщі на розкопки у Грушовичах

Читать на русском
Автор
Україна отримала запрошення від Польщі на розкопки у Грушовичах Новина оновлена 19 вересня 2024, 17:01

Польща запросила українських експертів до дослідження у Грушовичах, які мають встановити наявність останків членів Української повстанської армії.

Українська сторона отримала від польського Інституту національної пам’яті запрошення до участі у дослідницьких роботах на цвинтарі у Грушовичах неподалік Перемишля, покликаних з’ясувати, чи поховані там члени Української повстанської армії.

Про це заявив віце-прем’єр Павло Розенко, передає Gazeta Prawna.

"Ми отримали запрошення від польського ІНП для участі у дослідженнях. Кілька днів тому відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам’яті Святослав Шеремета розкритикував план проведення цього дослідження через відсутність запрошення української сторони взяти у ньому участь. Проте таке запрошення вже надійшло, — сказав він. Розенко.

[news_post id=’4063081’ name=’’ img=’’ align=’left’]

За його словами, Київ отримав відповідне запрошення від польського ІНП і вже на нього відповів, надіславши перелік осіб, які братимуть участь у дослідженні, запланованому на 24-25 травня.

Як відомо, українську пам’ятку у Грушовичах було знесено 26 квітня 2017 року, Інститут національної пам’яті України ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на вандалізм щодо українських пам’яток на території Польщі.

Директор українського ІПН Володимир В’ятрович заявив, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона надасть своє бачення легалізації українських пам’яток у Польщі.

Україна звернулася до Польщі з пропозицією поновити співпрацю між інститутами нацпам’яті, міністерствами культури та міжнародними комісіями, які займаються історичними питаннями.

Міжурядова польсько-українська комісія з історичних питань проведе найближчим часом зустріч.