Річниця Смоленської катастрофи: британці підтвердили вибух на борту

Читать на русском
Автор
Річниця Смоленської катастрофи: британці підтвердили вибух на борту Новина оновлена 08 квітня 2024, 13:29

Голова Підкомісії з питань повторного розслідування Смоленської катастрофи Антоні Мацеревич заявив, що причиною трагедії став вибух на борту Ту-154М.

Голова Підкомісії з питань повторного розслідування Смоленської катастрофи Антоні Мацеревич розповів, що не дії пілотів чи інших осіб на борту літака Ту-154М, який належав польському президенту, спричинили трагедію у квітні 2010 року, а вибух.

Мацеревич заявив, що це вдалося встановити завдяки британцям. При цьому він зазначив, що характеру вибуху не визначено, але напевно відомо, що в цьому вибуху задіяли тротил.

Підкомісія направила до прокуратури клопотання щодо можливості скоєння злочину колишнім головою Комісії з розслідування авіакатастроф Єжи Міллером, а також членами комісії періоду з’ясування причин катастрофи у 2010 році. За словами Мацеревича, ця заява є результатом попередніх досліджень та висновків його підкомісії.

У діях співробітників підкомісії під головуванням Міллера виявлено допущені фальсифікації та невиконання обов’язків. Це стосується самого пана Міллера, який у меморандумі, підписаному з Росією, підтверджує правдивість чорних скриньок та погоджується віддати з російської сторони, які можуть повернути їх, коли захочуть. Мацеревич зазначив, що дані дії Єжи Мілльова є скоєнням злочину за статтею 129.

У середині квітня минулого року підкомітет Міноборони Польщі в технічному звіті щодо Смоленської катастрофи зазначив, що причиною руйнування літака Ту-154М став вибух над землею.

Смоленська катастрофа: РФ пішла Польщі на поступки

Надалі, у березні 2019 року британська лабораторія судово-вибухових речовин, яка підпорядковується Міністерству оборони країни, на більшості із 200 зразків уламків виявила сліди речовин, які використовуються для вибухівки, зокрема тротилу. Нагадаємо, у катастрофі загинуло 96 людей, зокрема президент Польщі Лех Качинський із дружиною Марією.