Росія взялась охороняти свої береги системою "Бал" за 35 км від Норвегії

Автор
Росія взялась охороняти свої береги системою "Бал" за 35 км від Норвегії

Ракетна система "Бал" російської прописки розміщена поблизу кордону з Норвегією.

Росія розмістила берегову ракетну систему "Бал" на півострові Середній на узбережжі Баренцевого моря, в 35 км від кордону з Норвегією.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву розміщено на сайті Міноборони РФ.

"Ракетники здійснили марш з пункту постійної дислокації в позиційний район. У марші було задіяно близько 60 військовослужбовців і 15 одиниць військової техніки ", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що на півострові Середній особовий склад дивізіону відпрацює підготовку комплексів "Бал" до ведення стрільби по надводних цілях, проведе навчання з нанесення ракетного удару по угрупованню кораблів умовного супротивника з імітацією ракетної стрільби.

Російські військові планують провести перші практичні стрільби БРК "Бал" цієї осені під час планових навчань. Неподалік від розташування дивізіону дислокується окрема ракетно-артилерійська бригада Північного флоту РФ.

Півострів Середній знаходиться в 35 кілометрах від невеликої річки, що утворює норвезько-російський сухопутний кордон на півночі. Відстань від розгорнутої ракетної системи до норвезького міста Кіркенес становить 65 кілометрів.

При гарній погоді з узбережжя Середнього видно норвезьке місто Вардьо, де розташовані радіолокаційні системи Globus. Ці радари довгий час є каменем спотикання у відносинах Росії з Норвегією в області безпеки.

У травні прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Росія прийме контрзаходи щодо нового і більш сучасного радара, який в даний час будується у Вардьо.

Береговий ракетний комплекс "Бал" призначений для ураження надводних цілей на дистанції до 150 кілометрів. Система оснащена надзвуковими крилатими протикорабельними ракетами Х-35, кожна з яких має 145-кілограмову боєголовку. Ракетна система також може бути використана проти наземних цілей.