Паризький кримінальний суд: у Франції почався суд у справі експрем'єра

Автор
Паризький кримінальний суд: у Франції почався суд у справі експрем'єра

За протиправне використання державних фондів, 65-річному французькому політику загрожує до 10 років ув’язнення та штраф у розмірі 1 млн євро.

Паризький кримінальний суд розпочав розгляд справи щодо колишнього прем'єр-міністра Франсуа Фійона, якого обвинувачують у розтраті бюджетних коштів.

Судові засідання у справі, відомій як "ПенелопаГейт", триватимуть до 11 березня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Йдеться про скандал 2017 року, коли журналісти проєкту Le Canard Enchaine провели розслідування і виявили, що Фійон, будучи сенатором, фіктивно влаштував свою дружину Пенелопу на посаду своєї помічниці. За "роботу" вона отримала сотні тисяч євро впродовж декількох років. 

У Франції закривають найстарішу АЕС

Окрім цього, під час розслідування з'ясувалося, що на посади парламентських помічників були влаштовані двоє з п'яти дітей Фійона, які отримали упродовж 2005-2007 років 84 тис. євро.

Як повідомляє France 24, за протиправне використання державних фондів, приховування фінансової ситуації 65-річному французькому політику загрожує до 10 років ув’язнення та штраф у розмірі 1 млн євро.

Фійон був прем'єр-міністром Франції у 2007-2012 роках, за президентства Ніколя Саркозі.

Саме через цей скандал політик був змушений зняти свою кандидатуру з президентських виборів у 2017 році, хоча вважався на них фаворитом.