Радбез ООН у п’ятницю обговорить "кримське" питання

Автор
842
Радбез ООН у п’ятницю обговорить "кримське" питання

У засіданні запланована участь постійного представника президента України в Криму та керівництва Меджлісу кримськотатарського народу.

Рада безпеки ООН в п’ятницю розгляне ситуацію з порушенням прав людини в тимчасово окупованому Криму та шляхи його деокупації.

Про це у Facebook повідомив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"До шостих роковин російської окупації у п’ятницю, 6 березня, за ініціативи України та її партнерів – Естонії, США, Німеччини, Франції, Великої Британії та Бельгії – відбудеться засідання Ради Безпеки ООН за формулою Аррі щодо ситуації в АР Крим та м. Севастополь", - зазначив він. 

США зберігатимуть санкції щодо Криму, поки Росія "не відмовиться від Криму"

За словами Ніколенка, у засіданні запланована участь постійного представника президента України в Криму, керівництва Меджлісу кримськотатарського народу та представників українських неурядових організацій.

Він відзначив, що метою засідання є інформування міжнародного співтовариства про триваючі порушення прав людини на Кримському півострові; обговорення шляхів активізації взаємодії між генеральним секретарем, Радою Безпеки, спеціалізованими установами ООН та громадянським суспільством з метою припинення обмеження окупаційною владою основоположних прав і свобод людини; ознайомлення членів Ради Безпеки із кроками, які вживає керівництво України в контексті захисту інтересів співвітчизників та деокупації українських територій.

Початок засідання о 17:00 за київським часом.

Засідання за формулою Арріа – вид засідань Ради Безпеки ООН, які проводяться за участі широкого кола учасників. Арріа дозволяє отримати більш ґрунтовну інформацію з питань, що входять до сфери компетенції Радбезу ООН, від представників урядів, міжнародних організацій, недержавного сектору тощо.

Радбез ООН: підсумки засідання стосовно подій в Сирії

Довідка. Росія окупувала Крим, увівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення.

Під ранок 27 лютого спецпідрозділи ГРУ Росії зайняли приміщення Верховної Ради і Ради Міністрів Криму і вивісили над ними прапор Росії. Тоді ж Верховна Рада Криму на вимогу загарбників оголосила про проведення на півострові референдуму про приєднання до РФ.

Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ. 

18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії. Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.