Дослідники розглянули десятки древніх активних галактик

Автор
Дослідники розглянули десятки древніх активних галактик

Їх вдалося виявити, використовуючи радіотелескопи ALMA і спостерігаючи за випромінюванням, яке випускають навколишні хмари газу і пилу.

За хмарами газу і пилу вдалося побачити безліч галактик, народжували зірки в той час, коли Всесвіту було не більше пари мільярдів років. 

Нашого Всесвіту близько 13,8 мільярда років, найдавніші її об'єкти відділені від нас і величезними відстанями, і іншими космічними об'єктами, які ускладнюють спостереження. Тому оповиті пилом древні активні галактики вдалося розглянути лише тепер і тільки завдяки випромінюванню, яке випускає цей пил. Про це вчені пишуть в статті, опублікованій в журналі Nature.

Перш астрономи виявляли великі і вже припинили активне формування нових зірок галактики, що відносяться до часу не більше двох мільярдів років після Великого вибуху. Однак таким галактик повинні були передувати Проте великі і продовжують зореутворення.

Таким чином команда астрофізиків з Європи і Японії змогла виділити 39 стародавніх галактик, оцінити їх розміри і активність. В середньому їх маса становила близько 40 мільярдів мас Сонця, і щороку в них народжувалося по 200 нових зірок - помірними, але досить помітними і стабільними темпами.

Судячи за цими результатами, подібні галактики були досить поширені, і згодом багато з них дали початок масивним активним галактик "зрілої" Всесвіту. На це вказують також масивні гало темної матерії, якими оточені і ці древні галактики, і їх більш сучасні нащадки.