У Вінницькій області знайшли останки шерстистого носорога

Автор
У Вінницькій області знайшли останки шерстистого носорога

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї можна побачити череп шерстистого носорога.

Кістки вимерлого близько 20 тис. Років тому шерстистого носорога виявили в глиняному кар'єрі поблизу с. Гопчиця Погребищенського району Вінницької області. Про це повідомляє сайт с. Гопчиця. 

"У Гопчиця на глиняному кар'єрі знайшли, імовірно, кістки шерстистого носорога. Однак для точного визначення потрібно проводити ще додаткові дослідження і експертизи", - йдеться в повідомленні.

За словами доктора наук, професора Чернівецького національного університету Богдана Рідуша, який спеціалізується на археології та палеогеографії, все три кістки належать носорога.

З ним погоджуються й інші вчені - з Національного науково-природничого музею НАН України в Києві та львівського Державного природознавчого музею НАН України.

Як розповів сільський голова Гопчиця Руслан Прилуцький, останки вимерлої тварини знайшли працівники цегельного заводу, які здійснювали на глинищі паркан сировини. У селі припускають, що мова йде про викопних рештках якогось доісторичної тварини, оскільки на такій глибині не може бути "свіжих" поховань. Зараз кар'єр тимчасово закрили для важкої техніки, сподіваючись на інтерес вчених.

Популярність "гопчінецкого носорога" почалася з публікації фотографій знахідки в Facebook - її побачили знавці і допомогли ідентифікувати кістки: гомілкову, ліктьову і наручний."У цих місцях і раніше знаходили кістки, але люди не зраджували їм значення, тому що думали, що це останки домашніх тварин", - зазначив директор сільського музею, де зберігається знахідка, Михайло Петренко.

"У цих місцях і раніше знаходили кістки, але люди не зраджували їм значення, тому що думали, що це останки домашніх тварин", - зазначив директор сільського музею, де зберігається знахідка, Михайло Петренко.

Шерстистий (волохатий) носоріг, або целодонт сибірський - вимерлий вид носорогів, що жив в епоху плейстоцену до кінця останнього льодовикового періоду. Це друге за величиною після мамонта тварина, зустрічалося на території Поділля, зокрема, їх останки зустрічаються на території Погребищенського та Тростянецького районів. 

Орієнтовно вони вимерли близько 18-20 тис. Років тому. Довжина дорослої шерстистого носорога становила 3,7 м і важив він в середньому від 2 до 3 тонн, але вони могли, ймовірно, досягати і розмірів в 4,3-4,4 м, що більше, ніж довжина тіла сучасного білого носорога.