Виявлена ​​нова форма вуглецю

Автор
Виявлена ​​нова форма вуглецю

Відкриття нових форм тривають, і недавно хіміки продемонстрували молекули ціклокарбонов - кілець, що складаються тільки з атомів вуглецю, пов'язаних чергуються

Число відомих модифікацій вуглецю знову зросла: вчені змогли отримати з нього стабільні кільця, що містять відразу 18 ковалентно пов'язаних атомів. 

Подібно "безликим" з популярного серіалу "Гра престолів", вуглець здатний приймати безліч різноманітних облич - від м'якого графіту до твердого алмазу, від плоского графена до кулястих фулеренів. 

Теорія передбачає, що мінімальна таке кільце, яке здатне залишатися термодинамічно стабільним, має складатися з 18 вуглецевих ланок. Саме таке поєднання вдалося отримати вченим з Оксфордського університету і лабораторії IBM Research в Цюріху; їх стаття опублікована в журналі Science. 

Для початку автори отримали оксид цільової молекули - ланцюжок з 18 атомів вуглецю, замкнутих в трикутник, вершини якого стабілізувалися СО-групами. Подальші хімічні реакції проводилися "вручну": СО-групи автори видаляли за допомогою слабких струмів голки атомного силового мікроскопа. В результаті їм вдалося вперше отримати 18-членні кільце ціклокарбона, що містить тільки вуглецеві ланки, після чого зробити її знімок.