Дослідники спостерігали рідкісний тип наднового спалаху

Автор
Дослідники спостерігали рідкісний тип наднового спалаху

Дослідження виявили тільки слабкий сигнал атомів водню в місці розташування наднової.

Супутник Європейського космічного агентства Gaia вперше помітив спалах наднової, після якої від батьківської зірки не залишилося нічого.

Спалах наднової відбувається через стиснення ядра зірки і скидання її зовнішніх оболонок. В результаті процесу виділяється величезна кількість енергії, а світність небесного тіла підвищується на чотири-вісім порядків. На сьогодні відомо всього два результати для зірок, які пережили вибух наднової: освіта нейтронної зірки і чорної діри. Однак, виявляється, є і третій варіант розвитку процесу. 

Супутник Gaia, який був запущений Європейським космічним агентством для складання карти зірок Галактики, вперше зафіксував наднову зірку SN 2016iet 14 листопада 2016 року. Три роки наступних спостережень за допомогою різних телескопів, включаючи телескоп Gemini North, дали чітке уявлення про склад небесного тіла і його фізичних характеристиках.

Це свідчить про те, що зірка-прабатько SN 2016iet жила в ізольованій області з дуже невеликим звездообразованием. Це незвичайна середовище для такої масивної зірки (в 200 разів більша за Сонце). SN 2016iet має безліч дивацтв, включаючи її неймовірно великий вік, енергію, незвичайний хімічний склад і навколишнє середовище, бідну більш важкими елементами. За словами вчених, аналогів цій зірки раніше спостерігати не доводилося.

Але найцікавіше, що SN 2016iet є вкрай рідкісний тип наднових зірок. Він називається парно-нестабільна наднова і характеризується утворенням пар частинка-античастинка з подальшою анігіляцією і найпотужнішим вибухом. Ядро при цьому не стискається, так як тиск на нього скорочується через утворення таких пар частинок.

Згідно з теоретичними передбаченнями, такий тип наднових можливий для зірок великої маси з низьким вмістом металів. Саме під ці умови підходить виявлений Gaia об'єкт. За словами вчених, ця зірка - перша, яка ідеально підходить під теоретичний опис парно-нестабільних наднових. SN 2016iet остаточно доводить можливість існування зірок, які раніше були передбачені тільки в теорії, а спостереження інших об'єктів не давали однозначних результатів.