Які засоби виявили вчені для протистояння вірусам
- Автор
- 788
Дана речовина здатна захистити людину від широкого спектра вірусів.
Канадські вчені вивчають здатність речовини кверцетин боротися з коронавірусом SARS-CoV-2. Цей флавоноїд доступний в якості добавки або як інгредієнт рослинних продуктів.
Вчені Монреальського інституту клінічних досліджень (Канада) почали вивчати властивості кверцетину після епідемії атипової пневмонії, що вибухнула в 26 країнах в 2003 році. Незабаром вони виявили, що дана речовина здатна забезпечувати організму захист від широкого спектру вірусів.
Коли в грудні 2019 року стало відомо про спалах коронавірусної інфекції в Ухані, фахівці припустили, що кверцетин може ефективно боротися з COVID-19. У лютому почалися клінічні випробування речовини як засіб боротьби з інфекцією. У них взяли участь понад 1000 пацієнтів.
"Якщо експеримент виявиться вдалим, ми отримаємо доступний засіб проти нового коронавірусі. Виробництво кверцетину є простим і дешевим, лікування ним, відповідно, буде необтяжливим для пацієнтів ", - говорять вчені.
Згідно з наявними на сьогоднішній день даними, кверцетин працює проти вірусних захворювань декількома способами. Так, він здатний пригнічувати вироблення запальних цитокінів, що впливають на серйозні ускладнення COVID-19. Але, перш за все, він зменшує розмноження вірусу, зв'язуючись з клітинними рецепторами ангіотензинперетворюючого ферменту (ACE-2). Ці рецептори коронавірус використовує для проникнення в клітини людини.
Найбільш часто використовувана доза в дослідженнях становить 1000 мг в день в два прийоми. Покращує його засвоєння поєднання з вітаміном С, бромелайном, ніацином.
Також отримати речовину дозволяє вживання багатих їм продуктів. В їх списку:
- цибуля,
- апельсини та інші цілісні цитрусові,
- яблука зі шкіркою,
- зелений і жовтий перець,
- каперси,
- спаржа,
- вишня (ягоди в цілому),
- виноград,
- кудрява капуста (кале),
- чорний і зелений чай.
На додаток до своєї противірусної дії кверцетин, який є антиоксидантом, може бути корисний для лікування високого кров'яного тиску, високого рівня глюкози в крові, надлишку холестерину і тригліцеридів в крові, а також для зниження ризику розвитку хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних порушень.