Фінляндія офіційно йде в НАТО, Пентагон зробив сумну для росії заяву

Читать на русском
Автор
31916
Скандинавська країна остаточно прийняла рішення про вступ до НАТО
Скандинавська країна остаточно прийняла рішення про вступ до НАТО. Фото focus.ua

На допомогу Пентагону може також розраховувати Швеція

Фінляндія офіційно прийняла рішення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу (НАТО) попри всі погрози з боку Росії. При цьому у Пентагоні пообіцяли, що допоможуть країні у випадку нападу на неї за вступ.

Як передає Sky News, напередодні, 14 травня, міністр у справах Європи та управління власністю Фінляндії Тютті Туппурайнен заявила, що вступ країни до НАТО необхідний, адже настав час заручитися союзниками й отримати більше партнерів.

При цьому вона зазначила, що Фінляндія керується власними потребами, а не бажанням йти наперекір Кремлю та кривавому диктатору володимиру путіну.

"Мова йде про безпеку. У нас є сусід, який, як ми переконалися, здатний діяти і вести дуже нещадну війну. Ми готові до будь-яких неприємних заходів проти нас, але немає абсолютно ніякої паніки, і ми не боїмося. Ми готувалися до всіх видів дій, і це наші власні рішення. Путін сам винен, і це один з наслідків його гри", — сказала вона.

Надійне джерело новин про війну – підпишись на наш Telegram

Вже у неділю, 15 травня, в інтерв'ю BBC речник Пентагону Джон Кірбі заявив, що США нададуть Фінляндії та Швеції необхідну підтримку, якщо країнам знадобиться допомога до їхнього вступу в НАТО.

"Фінляндія та Швеція мають дуже сучасні збройні сили, з якими нам комфортно співпрацювати. Ми регулярно проводимо спільні навчання. Якщо в період розгляду їхніх заявок і процесу вступу до НАТО їм знадобляться будь-які додаткові [військові] можливості або підтримка, то ми в США впевнені, що з обома країнами ми маємо рівень відносин, який дозволить надати їм додаткову підтримку, якщо вона знадобиться", — сказав представник Пентагону.

При цьому Кірбі зазначив, що Фінляндія та Швеція мають суверенне право на вступ до НАТО і жодна з країн не може це питання ветувати.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що свою незгоду з рішенням фінів та шведів стати членами НАТО висловлював і прессекретар путіна дмитро пєсков, зазначивши, що росія бачить загрозу, що походить від Альянсу — особливо з боку скандинавських країн, котрі раніше тримали нейтралітет. Крім цього, він відзначився ще кількома гучними заявами, серед яких і звинувачення Заходу щодо початку війни в Україні.