Війна путіна відкинула росію на роки назад — Bloomberg пояснив, що далі буде гірше

Читать на русском
Автор
2101
Дії російського лідера потягнули за собою погані наслідки для його країни
Дії російського лідера потягнули за собою погані наслідки для його країни

Криза в росії рухається повільно, проте впевнено

Повномасштабне вторгнення в Україну досить сильно позначилося на російській економіці, відкинувши її на чотири роки назад лише за перші три місяці після нападу. Економісти оцінюють наявну ситуацію як один із найтриваліших спадів в історії цієї країни.

Як пише видання Bloomberg, якщо на початку 2022 року економіка росії лише набирала обертів, то після вторгнення в Україну вона різко занепала. Згідно з прогнозами економічних аналітиків, валовий внутрішній продукт скоротився вперше за рік аж 4,7%.

За словами експерта Олександра Ісакова, російська економіка втратить чотири роки зростання, повернувшись до рівня 2018 року вже у другому кварталі поточного року.

"Ми очікуємо, що скорочення сповільниться в четвертому кварталі через послаблення монетарної політики, що підтримує попит. Однак, економіка втратить ще 2% у 2023 році, оскільки європейська енергетична заборона призведе до зниження експорту", — пояснив він.

Міжнародні санкції, впроваджені через напад на Україну, суттєво позначилися на галузі автомобілебудування та ввели її у стан так званого паралічу. Водночас споживчі витрати припинилися. Хоча падіння економіки поки що виявляється менш стрімким, ніж передбачалося спочатку, центральний банк прогнозує, що він лише посилиться в наступних кварталах. На його відновлення до другої половини 2023 року розраховувати також не радять.

"Криза рухається по дуже плавній траєкторії. Економіка досягне найнижчої точки в найкращому випадку до середини 2023 року", — розповів провідний економіст банку "ЦентроКредит" Євген Суворов.

Попри прогнози експертів, у головному банку росії заявляють, що ВВП скоротиться на не більше, аніж на 7% у цьому кварталі і, можливо, ще більше в останні три місяці року. За його оцінками, у другому кварталі економіка скоротилася на 4,3%.

На думку фахівців, протистояння щодо поставок енергоносіїв до Європи створює нові ризики для економіки. Щомісячне зниження видобутку нафти почнеться вже в серпні, згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства, яке прогнозує, що до початку наступного року видобуток нафти в росії скоротиться приблизно на 20%.

"Спад у 2022 році буде менш глибоким, ніж очікувалося у квітні. Водночас вплив шоків пропозиції може бути більш розширеним з часом", — зазначається у звіті центрального банку про монетарну політику цього місяця.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як російська економіка реагувала на дії кривавого російського лідера володимира путіна у перші дні його вторгнення в Україну.