День Андрія Первозванного-2022: коли відзначається свято і що не можна робити у цей день

Читать на русском
Автор
10186
День апостола Андрія Первозванного щорічно відзначається 13 грудня
День апостола Андрія Первозванного щорічно відзначається 13 грудня. Фото vesiskitim

У народі ніч на 13 грудня була часом для ворожіння

Найближчого дня, згідно з церковним календарем на грудень-2022, православна церква вшановує пам’ять святого апостола Андрія Первозванного, який був рідним братом апостола Петра. Своє прізвисько, Первозванний, Андрій отримав за те, що першим пішов за Ісусом Христом. У народі свято отримало назви "Андріїв день", "Андрія", "Андрій Зимовий".

"Телеграф" розповідає, коли відзначається День Андрія Первозванного, яких традицій дотримуються християни, а також що категорично не можна робити в це свято.

День Андрія Первозванного: дата свята у 2022 році

День Андрія Первозванного щороку відзначають 13 грудня. Цього року свято припадає на вівторок. А ось католики згадують про апостола 30 червня та 30 листопада.

День Андрія Первозванного-2022: традиції свята

Андрій Первозванний проповідував у країнах уздовж узбережжя Чорного моря, у північній частині Балканського півострова та Скіфії (територія Київської Русі). Святий протягом 10-20 років був серед скіфів та у землях до верхів’я Дніпра, зокрема, на території майбутнього міста Київ. Андрій вважається покровителем України, Шотландії.

Церкви, збудовані на його честь: собор Андрія Первозванного в м. Патри (Греція), собор св. Андрія у м. Вікторія (Канада) та інші. Найвідоміша в Україні — Андріївська церква у Києві.

Андріївська церква
Андріївська церква у Києві взимку

У свято 13 грудня заведено відвідувати богослужіння у церкві та молитися святому апостолу. На святковому столі не повинно бути страв із м’яса, риби, яєць чи молока, оскільки триває Різдвяний піст, який закінчується лише 6 січня.

Народні традиції та обряди цього дня мають дохристиянський характер. У ніч на 13 грудня дівчата збиралися в одній оселі, проводили заклинання та ворожіння на наречених, кохання та майбутнє.

Що не можна робити у День Андрія Первозванного 13 грудня

  • Займатися фізичною працею, а також шити, в’язати, вишивати. Не можна прибирати, прати, гладити та займатися іншою домашньою роботою.
  • Лаятися та кричати, ображати інших.
  • Відмовляти у допомозі.
  • Під забороною гучні розваги, вживання м’яса, яєць, риби, молока, алкоголю.
  • Хоча люди в цей день гадають, це вважається великим гріхом.

Раніше "Телеграф" писав, коли у 2023 році відзначатиметься ще одне важливе церковне свято – Великдень.