"Казав, що пустить мене по колу": історія жінки, яку зґвалтували росіяни

Читать на русском
Автор
43787
Більшість постраждалих не розповідають про насилля
Більшість постраждалих не розповідають про насилля. Фото Колаж "Телеграфу"

Українка, яка погодилася анонімно розповісти свою історію "Телеграфу", каже, що досі не може прийти до тями

Російські солдати в кожному населеному пункті в Україні, який вони окуповують, ґвалтують жінок, чоловіків і дітей. Таких випадків значно більше, ніж про це кажуть публічно. Часто через те, що самі постраждалі не готові говорити про свій біль і звертатись до правоохоронців.

Одна така жінка, яку виявив психологічний проєкт "Assisto", що працює з постраждалими, погодилась анонімно розповісти свою історію "Телеграфу". Зараз з жінкою працюють психологи проєкту. А ще одна постраждала, про яку також йдеться в цій історії, збожеволіла і зараз лікується в Європі.

- Це трапилось 9 березня, — говорить жінка. — До мене прийшов окупант, який до того на моїх очах вбив людину. Він прийшов з моїм сусідом. Стук у двері, я не зрозуміла, хто це міг би бути. Відчиняю двері, стоїть хлопець невисокого зросту — не бурят, але чорне волосся, карі очі. І другий, який мене потім ґвалтував. Від них смерділо соляркою, вони, здається, були танкістами.

Він спочатку спитав, чи немає в мене зброї, потім — де мій телефон. Але я його заздалегідь заховала, бо в мене там були відео з пересуванням їхньої техніки. Запропонувала віддати свій старий телефон, але він сказав, що не треба.

До мене звертався так, ніби я йому подружка, хоча я йому за віком годжусь в матері. Потім він почав пропонувати мені піти жити з ним в інші будинки, мовляв, наші сусіди поїхали в росію. Хоча це була неправда.

Він пішов, але на прощання сказав повісити на паркан та дім білі ганчірки.

Після мене пішов до сусідів і забрав в них дитячий ноутбук. Вже вночі, лягаючи спати, я сказала чоловіку, що мені не подобаються ці білі ганчірки на паркані, але ми їх так і не зняли.

Десь о 22:30 знову чую стук у двері. Чоловік мій спав. Я пішла відкривати та побачила надворі троє чоловіків. Командир і ще двоє, які приходили до того. Вони запропонували піти з ними в штаб. Я злякалась, пішла одягатись.

Зі мною поруч постійно йшов один хлопець, йому на вид років 19, звали Олег. Він почав мене мацати ще на вулиці. Я казала йому прибрати руки, а він мені: "Закрий рота". Коли ми йшли, то я почула в домі постріл. Подумала, що вони вбили мого чоловіка, і побігла назад в дім. Але чоловік, на щастя, був живий.

Ми знову вийшли на вулицю, і хтось з них почав стріляти. Двері були зачинені, тому вони перелізли через паркан. Вони хотіли забрати ще одну жінку. Коли ми зайшли в дім, то у сусіда задзвонив телефон. Один з окупантів хотів в нього вистрілити, але влучив командиру в ногу.

Вони були п’яні — вивели сусіда надвір і наставили на нього автомат. В цей час інші постійно мене мацали, поводились, ніби я якась ганчірка. І потім повели мене до іншого дому, а мого чоловіка залишили у сусідів. Там вони теж хотіли забрати жінку, але її чоловік відчинив двері та почав опиратись. Він пропонував взяти його, але не чіпати дружину. Але росіяни почали сперечатись з ним, а потім хтось з них вистрелив, і сусід впав. Його вбили.

В цей час інші забрали його дружину, а вона навіть не знала, що її чоловіка вбили, бо тіло відсунули. Окупанти хотіли забрати ще одну жінку, але вона їм "не підійшла", вони казали, що вона товста.

Вже в іншому домі Наташу, сусідку мою, повели на другий поверх, мене залишили на першому. Питала в того, що був зі мною: скільки тобі років? Він каже: 19. А мені ж 41. Тобто я йому теж в матері годжусь!

Він почав мене пхати до підлоги, а потім змусив робити йому оральні ласки. А вже після того почав ґвалтувати, як хотів. І це тривало довго.

Я все питала, чи не вб’є він мене. А він казав, що буде гвалтувати мене до ранку.

Ще погрожував, що забере мене до штабу і пустить по колу, що всі будуть мене ґвалтувати.

На якийсь час він вийшов, я скористалась можливістю і втекла. Прибігла додому, сховалась з чоловіком на даху. Постійно здавалось, що вони мене шукають.

Мені було важко отямитися від того, що зробили зі мною, і від того, що я побачила, як вбивають людину. До того я бачила це тільки в кіно.

Три дні не могла прийти до тями. Постійно плакала і ховалась. Але сказала собі, що мовчати не буду. Так і просиділа в сховищах, допоки росіян не вибили звідси. Тепер боюсь гучних звуків, боюсь ходити по селу, боюсь яскравого світла. Ще не опам'яталась…