Вимога про зміну вигляду пачок сигарет під час війни спричинить зупинку тютюнових фабрик

Читать на русском
Автор
2217
Вимога про зміну вигляду пачок сигарет під час війни спричинить зупинку тютюнових фабрик

Українська асоціація виробників тютюнових виробів звернулась до президента з проханням відтермінувати введення в дію одного з положень закону

Українська асоціація виробників тютюнових виробів "Укртютюн" публічно звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням відтермінувати введення в дію одного положення закону, який було ухвалено у грудні 2021 року і який зобов’язує виробників сигарет суттєво змінити зовнішній вигляд пачок. Про це повідомляє РБК-Україна.

Як відомо, у грудні 2021 року було ухвалено Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну" № 1978-IX. Згідно з цим документом, тютюнові компанії з січня 2024 року зобов’язані збільшити площу медичних попереджень на пачках всіх видів тютюнових виробів до 65 % (з 50% традиційних сигарет) від розміру упаковки. Крім того, одинична пачка сигарет повинна мати форму прямокутного паралелепіпеда.

У своєму зверненні до президента асоціація зазначає, що підготовка до виконання вимог закону потребує структурного технічного і технологічного оновлення виробничих потужностей, що передбачає імпорт, налагодження і випробування обладнання, яке виготовляється виключно під замовлення.

"У зв’язку із воєнними діями, ракетними обстрілами всієї території України, руйнуваннями енергетичної і транспортної інфраструктури, виробники тютюнових виробів в Україні позбавлені можливості провести переоснащення своїх ліній, забезпечити доставку, встановлення, налагодження роботи, випробування необхідного обладнання", – йдеться у зверненні.

Як зазначають в "Укртютюні", виробник, що встановлює і налагоджує обладнання, не готовий відправляти своїх фахівців у країну, на території якої ведуться бойові дії.

Видання також відзначило, що чотири міжнародні тютюнові компанії до повномасштабного вторгнення замовляли упаковку в одного виробника – в компанії "Амкор", фабрика якої розташована у місті Дергачі Харківській області і зараз не працює.

Таким чином, для тютюнових компаній виникла проблема з упаковкою, а тепер, згідно з новим законом, ще й змінилися вимоги до неї.

"Зміна форми пачки потребує заміни елементів ліній на фабриці в Україні. Зазвичай це не є проблемою: замовляються елементи обладнання, приїжджає фахівець і налаштовує роботу ліній. Але зараз виробники обладнання не хочуть ризикувати життям своїх фахівців і жоден український закон не змусить їх це робити", – пояснив спеціаліст однієї з компаній.

У разі, якщо законодавство не буде відтерміновано, "Укртютюн" прогнозує, що український тютюновий ринок буде переорієнтовано на імпортну продукцію, при цьому локальне виробництво буде зупинено. Оскільки тютюнова галузь є одним з найбільш платників податків, це негативно вплине на доходи бюджету.