На Україну насувається похолодання: де на вихідних чекати заморозків

Читать на русском
Автор
1252
Заморозки на ґрунті
Заморозки на ґрунті

Різка зміна погоди викликана появою над Скандинавським півостровом антициклону Tina

Незважаючи на теплий початок травня, погода приготувала новий сюрприз для українців: температура повітря знову впаде практично по всій країні.

Про це пише у Мережі синоптикиня Наталка Діденко.

"Заморозки найближчими вихідними — знову в Україні! У ніч на суботу та на неділю заморозки ймовірні у північних областях, на Волині, Рівненщині, місцями в центрі України (це швидше — Вінниччина, Кропивницький з районами та Черкащина)", — вказує фахівець.

Протягом дня в суботу, 6 травня, температура повітря найвищою передбачається на півдні, південному сході України та на Закарпатті — до +15+19 градусів, місцями до +19+22 градусів. У більшості наших областей градуси будуть стриманішими, +11+16-ть.

У Києві 6-7 травня вночі холодно, до заморозків, вдень +11+13 градусів. Вітер північно-східний, поривчастий. Опади в столиці малоймовірні, навіть сонячно, хіба що вранці у неділю збільшиться хмарність.

У неділю, 7 травня, в Україні суттєво похолодає, особливо у нічний час. Про це пише синоптик Ігор Кібальчич.

Різке похолодання викликане появою над Скандинавським півостровом антициклону Tina, який сприятиме проникненню морозного повітря з території Арктики в більш південні широти. У зв'язку з цим, при проясненнях у західних та північних областях спостерігатимуться заморозки на поверхні ґрунту та місцями у повітрі. Середньодобова температура виявиться нижчою за норму на 4 – 8 °С. У південній половині країни традиційно очікуються більш високі показники. Дощі переважно випадатимуть у західній та південно-східній частині України.

У західних областях хмарно з проясненнями. Вночі та вранці очікуються помірні дощі, вдень місцями невеликий дощ. Вітер східний, 5 — 10 м/с. Температура повітря вночі +3…+8 °С, вдень +7…+12 °С, на Закарпатті +13…+18 °С. У північних областях без опадів. Вітер північно-східний, 5 — 10 м/с. Температура повітря вночі +1…+6 °С, на поверхні ґрунту та місцями в повітрі заморозки -3…0 °С; вдень +10…+15 °С.

У центральній частині України опадів не очікується. Вітер північно-східний, 7 — 12 м/с. Температура повітря вночі +2…+7 °С, вдень +13…+18 °С. На півдні країни без істотних опадів, лише у Криму та Приазов'ї очікуються невеликі дощі. Вітер північно-східний, 7 – 12 м/с, вранці та вдень місцями пориви, 15 – 20 м/с. Температура повітря вночі +7…+12 °С, вдень +14…19 °С.

У східних областях хмарно із проясненнями, без істотних опадів. Вітер північно-східний, 7 — 12 м/с. Температура повітря вночі +2…+7 °С, на поверхні ґрунту місцями заморозки -3…0 °С; вдень +13…+18 °С.

На щастя, прохолодна погода не затримається надовго – вже до кінця другої декади місяця слід чекати майже літніх температур, прогнозують фахівці сайту "Метеопрог".

Також про потепління у другій декаді місяця йдеться в прогнозі фахівців сайту Gismeteo.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про погоду на травень. Синоптики обіцяють, що теплі дні слід чекати на кінець місяця.