Ваші пращури могли бути священиками: які українські прізвища несуть "церковний слід"

Читать на русском
Автор
5161
Церква Святої Трійці (Жовква)
Церква Святої Трійці (Жовква). Фото Wikipedia

За прізвищем можна спробувати зрозуміти рід діяльності ваших предків

Деякі українські прізвища утворилися за часів Запорізької Січі — від прізвиськ козаків, інші ж спочатку виникли жартома. Є й категорія прізвищ, що має "церковний слід".

Про це пише abetka.ukrlife.org. Деякі прізвища свідчать, що предки їх носіїв були якимось чином пов’язані з церквою, і навіть були священиками.

Йдеться про такі прізвища як: Дяк, Дяченко, Співак, Пономар, Пономаренко. Тут однозначно простежується "церковний слід" — Дяк — похідне від диякон (церковний чин), паламар — служитель православної Церкви, зобов’язаний служити при богослужінні, а також дзвонити в дзвони. Мають церковне коріння й прізвища, що виникли від спотворення цього слова — Паламар, Паламаренко, Паламарчук.

Крім того, особняком стоять прізвища, які присвоювалися особам духовного звання після закінчення семінарій та Могилянської Академії у 18-19 століттях. Вони мали відрізняти освічених священиків від загальної маси людей.

Мова про такі прізвища:

  • Вознесенський,
  • Нікольський,
  • Рождественський,
  • Спасокукоцький,
  • Спаський

Раніше "Телеграф" розповідав про прізвища українців, які можуть вказувати на єврейське коріння. Дехто навіть не підозрює про це.