Найпоширеніші українські прізвища: звідки походять і як утворилися

Читать на русском
Автор
1567
Найпоширеніші українські прізвища: звідки походять і як утворилися

Тривалий час українські прізвища були продуктом вільної словотворчості

Утворення українських прізвищ часто залежало від приналежності їх перших носіїв до певного соціального прошарку або до певної професії. Але одна з найпоширеніших груп прізвищ у нашій країні має інше походження.

Кандидат філологічних наук Наталія Сокол-Клепар розповіла, що перші прізвища з’явилися ще в стародавньому Римі, але їх використала лише знати, пише 24 канал. Проте для звичайних людей вони особливого значення не мали, тому що документів у них не було і читати-писати вони не вміли.

Втім, коли народилося забагато "Іванів", постала потреба якось їх розрізняти. Для цього знадобилися прізвиська, які спочатку використовували замість прізвищ. Такі прізвиська давали за характеристиками характеру чи виду діяльності.

Слід зазначити, що найбільша кількість українських прізвищ все ж таки походить від імені засновника роду. З давніх-давен в українців залишилися прізвища від давніх язичницьких імен на кшталт Нечай, Жадан, Вторак. Але з приходом на Русь християнства з’явилося більше звичних імен, які відомі й сьогодні.

"Додатковими іменуваннями ставали патроніми або матроніми. Тобто по батькові: Іван, син коваля, був Коваленко або ж Ковальчук. Матроніми були зрідка, адже знаємо, що домінували патріархальні мотиви", — зазначила Сокол-Клепар.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, що в Україні є прізвища, які були надані дітям від жінок. У цьому списку чимало прізвищ, які популярні й нині.