Недорого та з мінімальними зусиллями: як утеплити житло на зиму

Читать на русском
Автор
2593
Важливо подбати, щоб холод мінімально надходив до будинку
Важливо подбати, щоб холод мінімально надходив до будинку. Фото freepik.com

Це можна зробити без великих вкладень

В Україні починається опалювальний сезон, і щоб удома було тепліше та затишніше, варто подбати про те, щоб зберегти якнайбільше тепла. Зменшити тепловтрати можна без особливих витрат.

Менеджер зі сталого розвитку в аналітичному центрі DiXi Group Вікторія Коваленко радить насамперед ущільнити вікна та двері, пише "24 Канал". Металопластикові вікна потрібно перевести в зимовий режим і наклеїти теплозберігаючу плівку.

"Особливо це актуально для власників старих віконних рам. Ущільніть по периметру віконні рами та внутрішні двері. Перевірте щілини там, де є стик із підвіконням. Якщо щілини є, то заклейте їх силіконовим герметиком. Якщо холодне повітря тягне з-під дверей, можна просто підкласти валик або грубу тканину. Також вікна можна завісити щільними шторами та закривати на ніч (але так, щоб не перекрити радіатори опалення) або опускайте жалюзі", — радить експерт.

Не варто забувати й про батареї. Вони обов’язково мають бути чистими, оскільки бруд і пил, що скупчився, будуть перешкоджати тепловіддачі. Ще один простий, але дієвий трюк — встановлення тепловідбиваючого екрана за батареєю. Завдяки цьому тепло йтиме в приміщення, а не йтиме в стіну. Батареї не можна закривати шторами та меблями – це зменшить температуру в приміщенні.

Коваленко також радить подбати про утеплення місць загального користування – під’їздів, підвалів та горищ. Важливо стежити, щоб двері та вікна закривалися щільно.

"Організуйте разом із сусідами утеплення вікон, щілин і дверей у під’їзді, заскліть/зачиніть фанерою розбиті вікна. Слідкуйте, щоб двері в під’їзд були зачинені", — зазначила фахівець.

Поради, які допоможуть зберегти тепло:

  • на зиму застилайте підлогу килимом або паласом
  • не залишайте надовго вікна "на провітрюванні", краще робити це частіше, але на 5-10 хвилин
  • не відключайте опалення повністю під час тривалої відсутності, краще зменшувати температуру до 12-15 градусів
  • не знижуйте температуру задля економії занадто сильно, прогріти приміщення знову коштуватиме не менших грошей

Раніше "Телеграф" розповідав, як зробити ефект "третього скла" на вікнах. Це й утеплить та захистить від конденсату.