Вітер збиватиме з ніг: яку неприємність підкине погода частині областей України

Читать на русском
Автор
1201
Сильні пориви вітру можуть загрожувати безпеці
Сильні пориви вітру можуть загрожувати безпеці. Фото terminovo.te.ua

Пориви вітру досягатимуть верхніх рівнів сили по шкалі Бофорта

Неділя 12 листопада в Україні відзначаться різким погіршенням погодних умов. На більшості території країни вводять жовтий рівень погодної небезпеки.

Майже не всій території України дощитиме, попереджають у Гідрометцентрі. Зливи накриють центральні та північні, а вночі і південні області України. Та окрім злив варто вітру.

Південно-західний з переходом місцями у північно-західний вітер вируватиме у західних та в північних областях України.Швидкість буде 9-14 м/с з поривами до 15-22 м/с. Півдню, сходу та центру нашої країни пощастило менше — пориви сильного вітру досягатимуть 25-30 м/с.

Такі потужні пориви вітру можуть виривати дерева та навіть зривати покриття з дахів. За шкалою Бофорта, яка досі використовується для оцінки сили вітру (була вигадана британським мореплавцем адміралом Френсісом Бофортом для того, щоб моряки розуміли наскільки вітер сильний, шкала має шкалу від 0 до 12) пориви у 25 — 30 м/с належить до 10-11 рівня. За ними вже йдуть урагани.

Візуалізація сили вітру за шкалою Бофорта

При такому вітрі температурою погода також не потішить українців. Західні області — 2-7° тепла, на півночі — 4-9° тепла, інші території матимуть вночі від 6 до 11° тепла, а вдень від 10 до +15° C.

Справжня зима та морози вже прийшли в Карпати. Місцями тут хуртовини, вдень пориви вітру сягатимуть 15-20 м/с (7-8 рівень за шкалою Бофорта). Дороги скує ожеледиця, вночі температура опускатиметься до -5, вдень триматиметься близько нуля.

Раніше "Телеграф" розповідав, що в столицю України морози прийдуть вже менш ніж за 10 днів. Однак похолодання буде нетривалим.