Екс-начальник ГУР МО Бурба брав участь у кривавій зачистці Євромайдану в лютому 2014 року – розслідування

Читать на русском
Автор
2277
Василь Бурба
Василь Бурба

Екс-керівника ГУР Міноборони Василь Бурба, який до 2015 року обіймав посаду начальника 2 управління "К" в Службі Безпеки, причетний до реалізації плану зачистки Євромайдану у лютому 2014 року, що супроводжувався масовими жертвами серед протестувальників. Про це йдеться у розслідуванні журналістського проекту "Тіні".

Як зазначають журналісти, у лютому 2014 року силовики реалізовували дві спецоперації: "Бумеранг" і "Хвиля", до яких були залучені представники Внутрішніх Військ, міліції, "Беркуту" і снайперів.

"Серед людей які відповідали за реалізацію спецоперацій був і Василь Бурба, який на той час обіймав посаду начальника 2-го управління К в СБУ. З документу випливає, що його зоною відповідальності було блокування доріг на в'їздах до Києва. Він мав створити зелений коридор військовому транспорту. Також Бурба забезпечував цілодобову роботу на Майдані Служби з надзвичайних ситуацій, зокрема, радіохімічний та біологічний захист", — зазначають розслідувачі.

Документи про причетність Василя Бурби до розгону Майдану вперше оприлюднив у 2014 році екс-нардеп від "Батьківщини" Генадій Москаль. Він повідомив журналістам, що всю інформацію направив до Генпрокуратури, однак звідти жодних звітів про розслідування не надходило.

На запит журналістів у Офісі Генпрокурора відповіли, що 18 червня 2014 року внесені відомості до ЄРДР, що на даний час перевіряються слідчим шляхом у кримінальному провадженні, у межах якого, серед іншого, розслідуються факти незаконного перешкоджання проведенню зборів та мітингів у період листопада 2013-лютого 2014 років на Майдані Незалежності у спосіб невибіркового застосування насильства до учасників таких акцій.

"Зокрема, слідством встановлено, що в період з 18 по 19 лютого 2014 року працівниками правоохоронних органів здійснено силовий штурм мітингувальників на Майдані Незалежності шляхом проведення антитеррористичної операції, у тому числі її силової фази у будівлі Федерації профспілок", — зазначається у відповіді Офісу Генпрокурора.

Як повідомлялось, Президент України Володимир Зеленський звинуватив колишнього очільника Головного управління розвідки Василя Бурбу у торгівлі розвідувальною інформацією.