Сольський поставив крапку у гучному зерновому конфлікті між українським та польським урядами, — політолог

Читать на русском
Автор
1266
Микола Сольський
Микола Сольський. Фото Телеграф

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський зміг вирішити суперечку між урядом України та Польщею із Словаччиною щодо експорту зернових попри значну напругу між прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та його польським візаві. Про це написав політолог Володимир Сонюк у своєму блозі на сайті Цензор.

"Цей успіх — не випадковість. Міністр сільського господарства системно займався цим питанням ще з весни. Проводив переговори, консультації, залучав спеціалістів тощо. І от тепер новина: Микола Сольський зі своїм польським колегою Робертом Телусом обговорили ситуацію із блокуванням експорту українського збіжжя — а також пропозицію України щодо її врегулювання, та домовились знайти рішення, яке враховує інтереси обох країн", — наголосив Сонюк.

За його словами, міністри домовилися виробити найближчим часом варіант взаємодії з питань експорту. Наступні переговори відбудуться в найближчі дні. І, сподіваємося, на них буде поставлено крапку в цьому болючому питанні.

"Крім того, завдяки зусиллям голови Мінагрополітики Словаччина погодилася на створення системи ліцензування торгівлі зерном, що дозволить зняти заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника", — додав політолог.

Він підкреслив, що українському міністру досягти таких результатів було вкрай нелегко.

"Мало хто розуміє, наскільки це був складний шлях, адже уряд постійно вставляв Сольському палки в колеса — як тиснучи на самого міністра, так і дратуючи наших партнерів публічно. Згадаймо лише, як прем’єр-міністр Денис Шмигаль погрожував подати проти Польщі позов до арбітражу Світової організації торгівлі. При цьому варто нагадати, що саме Шмигаль, як писали ЗМІ, провалив переговори із європейськими партнерами з питання експорту наших зернових", — констатував автор.