Немає Балі і Таїланду, але є Єгипет і Дубай: де готові відпочивати українці під час карантину і скільки це коштує

Автор
7267
Немає Балі і Таїланду, але є Єгипет і Дубай: де готові відпочивати українці під час карантину і скільки це коштує

Туроператори вважають, що півроку мінімум ситуація з відпочинком буде в підвішеному становищі.

У зв'язку з коронавырусною пандемією повноцінне життя в світі, звичайно, стихло, однак до кінця життя не завмерло. І, незважаючи на закриті для мандрівників через загрозу поширення COVID-19 кордони багатьох країн, ще є люди, які пакують валізи із сім'єю або друзями відправляються в далекі краї, щоб відпочити від трудів праведних, позбутися від стресу, познайомитися з визначними пам'ятками, додати тілу засмаги, а душі - відради. Ми продовжуємо тему туризму: куди хочуть українці і чим керуються, плануючи відпустку?

- Зараз у нас відкриті такі напрямки: Єгипет, Туреччина, Занзібар, Домінікана, Мальдіви і Арабські Емірати, - перераховує директор агентства «Море турів» Тетяна Клен. - Що туристи найчастіше зараз бронюють? Єгипет. Тому що по бюджету він доступний більшості населення України. А ось Занзібар і Домінікана вищі за ціною. Недорого, до речі, зараз ще в Дубаї, ціни дуже доступні, але проблема в тому, що тести на коронавірус треба двічі здавати - в Україні перед вильотом за свої гроші, а потім по прильоту в Дубай - за їх рахунок. Не кожен погодиться два рази здавати тест. Туреччина приймає без тестів і обсервації, але зараз там курортний сезон вже закінчився. Якщо і літають, то в основному в Стамбул, так як на узбережжі температура в середньому вже 20 градусів, а не 30.

- А куди народ прагнув рік тому, коли все було чудово?

- Рік тому ми в жовтні-листопаді добре бронювали Іспанію, Чехію, Угорщину. Погода там шикарна восени, ціни низькі, доступний відпочинок. Можна було спокійно погуляти по Барселоні, по Празі, по Будапешту, це що стосується європейських країн. У жовтні ще дуже добре продавався грецький острів Крит та іспанський острів Тенеріфе, там в цей час року дуже комфортно відпочивати. Але ці країни в даний момент недоступні, так як кордони закриті.

- Чим клієнти, які планують вояж, цікавляться в першу чергу?

- Чесно кажучи, народ в першу чергу підбирає собі відпочинок за ціною, уточнює, де зараз найдешевше. Якщо раніше ми багато продавали тієї ж Домінікани, Таїланду (в минулому році в цей час його дуже добре бронювали), то зараз ці країни недоступні. До того ж, наші співгромадяни ще стали фінансово біднішими. Якщо раніше середньостатистична сім'я могла витратити на відпочинок 3 тисячі доларів, то зараз максимум 1,5 тисячі. Тобто, в два рази нижче чек, а варіантів небагато по країнам, тому відразу фінансове питання виникає «де дешевше?», Потім запитують, куди потрібно тести здавати, а куди ні, і тільки після цього йде вибір туру.

Тетяна Клен розповідає, що не помітила якихось змін у віковому складі відпочиваючих.

- З дітьми все одно їдуть, летять, тільки тепер вибирають простіші тури і готелі простіше. У цьому році на Єгипет ціни нижчі, ніж були в минулі роки. Не знаю, як в інших агентствах, а у нас є й молоді туристи, і туристи у віці, яким за 60. Ось недавно я бронь для 68-річної жінки оформляла, вона з чоловіком збирається на відпочинок. Просто запити стали скромнішими, бо у людей грошей стало менше, або вони не готові занадто велику суму витратити на відпочинок.

- А скільки коштує страховий поліс від ковіда? Є ж такий?

- Так, такий поліс є, але немає єдиної вартості, адже цей поліс залежить від того, в яку країну ми летимо, скільки днів будемо відпочинку, а також від віку туриста, відповідно, різні групи ризику. Тут дуже багато параметрів, від яких залежить вартість страховки, діапазон від 10 до 30 доларів на людину. Ну і від туроператора також залежить. У кожного туроператора свої контакти зі страховими компаніями, тому в заявку від поліса у деяких туроператорів вже включений «ковід», у інших же треба додати, окремо заплативши.

- Наскільки вам стало складніше працювати?

- Втрати, звичайно, дуже відчутні, тому що ми не продаємо Європу і багато інших країн. Пропустили сезон Індонезії. Ми тури на Балі дуже добре продавали - зараз Балі не продається. В цей час мали б продавати Таїланд - острова, і Паттайя, Пхукет. На жаль, цього нічого немає. Відповідно, ускладнює планування подорожей необхідність наявності тестів на коронавірус. З тестами це теж інша історія: якщо той же Єгипет раніше просто продавали, то зараз виїзд потрібно узгодити з тестами. Незрозуміло, позитивний буде результат або негативний, а значить, дуже багато переживань і нервів, як у туристів, так і у нас.

- Хоча начебто така приємна сфера діяльності - міжнародний туризм...

- Ой ні! Це тільки з боку так здається, що ми сидимо в офісі, навколо красиві картинки, все чудово, але в нашій сфері завжди було складно працювати. Ніхто ж власне нашої роботи не бачить. Ось приходять влаштовуватися на роботу в турагентство молоді дівчата: спочатку захоплено, з палаючими очима переконують: «Ось це «моє»! Я люблю подорожувати!". Потім починають вникати в суть справи і виявляють, скільки тут проблем, скільки всього потрібно знати, перелопачувати інформації, скільки нервів йде, щоб задовольнити запити клієнтів, дізнаються, що в турагентствах немає вихідних і свят. І через 2-3 місяці поникають. Я, чесно кажучи, колись теж так думала, коли дивилася на красиві картинки, на турагентів: «Боже, як красиво, вони безкоштовно їздять в рекламні тури» і таке інше. Через нас стільки менеджерів пройшло, поки ми знайшли «своїх» співробітників!

Гірськолижні курорти Європи планують закрити на свята, а що з відпочинком в Карпатах?

Хотілося б, щоб це все швидше закінчилося, щоб якось вдалося приборкати цю пандемію, але поки цьому ні кінця, ні краю не видно і, як мені здається, в найближчі півроку нічого особливо не зміниться. Але будемо працювати, як є, в даних умовах, виживати, адже у нас іншого виходу немає, нам потрібно рухатися далі. Ми 10 років працювали, напрацьовували базу, репутацію, створювали свої офіси, вчили менеджерів, щоб в результаті зібрати кістяк професіоналів. Дівчата дуже досвідчені, мудрі, ми з ними питань, різних «траблів» повирішували, стільком туристам допомогли, в тому числі і за кордоном, вони знають всі нюанси туризму, і я їх відпускати і втрачати не хочу.

Автор: Ірина Левченко

Фото з архіву Тетяни Клен