Справжнісінька бабусина паска: перевірений закарпатський рецепт
- Автор
- Дата публікації
Читать на русском
- Автор
- 9135
Паски виходять дуже красивими та ароматними
Серед інших великодніх страв, таких як запечене м’ясо, обов’язковим елементом святкового столу є паска. Ми розповідали про старовинний рецепт паски, яку кияни пекли у 18 столітті. Тепер ділимось рецептом автентичної паски з Закарпаття.
Паска за цим рецептом виходить духмяна, не кришиться, довго не черствіє і надзвичайно пасує до кошика. Як її приготувати, розповіли на порталі Uzhgorod.net.ua.
Інгредієнти:
- 200 г молока;
- 100 г цукру (можна 150-200г, хто любить солодку);
- 40 г свіжих дріжджів;
- 7 яєць: 2 яйця і 4 жовтки у тісто та 1 яйце для змазування прикрас
- 120 г жинтиці (сироватки з відвареного сиру);
- 700-800 грамів борошна;
- 150 грамів масла;
- дрібка солі.
Всі інгредієнти мають бути кімнатної температури.
Спосіб приготування:
- Готуємо опару: в тепле молоко додаємо від загальної відваженої кількості ложку цукру, ложку борошна і дріжджі. Все розмішуємо вінчиком і ставимо в тепле місце, щоб збільшилось в 2-3 рази.
- Після в опару вводимо яйця, цукор, жинтицю; розмішуємо все до однорідності. Поступово вводимо просіяне борошно, вимішуємо і в процесі вимішування додаємо масло (можна розтоплене, але не гаряче).
- Тісто вимішуємо до тих пір, поки перестане липнути до рук. Накриваємо ємність з тістом рушником або харчовою плівкою.
- Тісто повинне збільшитись у два рази. Коли виросте, легенько проминаємо його і формуємо паски.
- Автентична закарпатська паска оздоблюється дріжджовим тістом: варто це враховувати, обираючи форму, адже прикраси теж виростуть. Найчастішою прикрасою в нас є різноманітні плетені коси, якими викладають верх. Також поширені квіти, пташки, колоски, різноманітні кривульки в залежності від району (подеколи навіть від села).
- Оздоблені паски у формах накриваємо вологим рушником і залишаємо у теплому місці ще на 30-40 хвилин. Перед тим, як ставити в розігріту духовку, змазуємо їх збитим яйцем.
- Випікаємо паски при температурі 180 градусів, орієнтуємось на свою духовку, по часу 30-40 хвилин, тоді вже можна відкривати та перевірити, проткнути дерев’яною шпажкою.
Запоруками успіху є добре вимішане тісто та гарний настрій. Як ми писали, є декілька поширених помилок, які допускають при випіканні пасок.