Як відрізнити справжню ікру від підробки і скільки вона коштує (інфографіка)
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 768
Перед новорічними святами більш актуальним став вибір делікатесів, зокрема ікри
Як відомо, найціннішим та надкорисним продуктом вважається чорна ікра. Її отримують тільки з осетрових: севрюги, білуги та осетра. Але ці види риб під загрозою вимирання, тож є червона.
У червоной ікри чотири основні види:
- кети - найніжніша, найдорожча, найкорисніша, помаранчева, велика;
- горбуші - надпопулярна, трохи гірка, середньої ціни та якості, світло-помаранчева;
- кижуча - більш однорідна, маленька, нижчої ціни та якості, гіркувата, яскраво-помаранчева;
- нерки - гірка, має стійкий запах, дешева, темно-червона.
Також її розділяють на малосольну - менше ніж 5% солі; солону - до 8% та пресовану - занадто солона, виробляється з пошкоджених або стиглих яєць.
Крім того, ікра може бути пастеризована - пройшла термічне обробляння, впакована у вакуумні банки та з харчовими консервантами.
Середня ціна по країні:
Кети - 487 грн/100 г.
Горбуші - 280 грн/100 г.
Кижуча - 195 грн/100 г.
Нерки - 150 грн/100 г.
Як відрізнити натуральну ікру
Першим індикатором завжди є ціна. Іноді натуральну ікру змішують зі штучної. Про це завжди вказують на пакуванні. В Україні ще дозволений консервант Е239 - уротропін, але він некорисний. Завжди треба уважно дивитись дані про товар.
Ідеальні місяці видобутку продукту - з липня по вересень - тоді ікра максимально натуральна. Решта річного календаря свідчить про те, що фасували заморожену або консервовану сировину.
Пакування
Якісну ікру упаковують зазвичай в скляні банки. В бляшаних банках продають ікру середньої якості, оскільки в такій "тарі" продукт окислюється. Важливо зазначити, що маркування вибивається лише на кришці зсередини.
Штучна ікра
Підробка завжди розчиняється у кип’ятку. Натуральна тільки зморщується.
Білкова
Інгредієнти: желатин, курячі яйця, молоко, соя, подрібнений оселедець, витяжки з м'яса цінних риб, барвники тощо
Імітована
Інгредієнти: ікринки малоцінних видів риби: щуки, палтуса, мойви, тріски, водорості, хімічні добавки.
Останній продукт може коштувати по 15 грн за 100 г.
Раніше "Телеграф" порахував, що новорічний стіл з делікатесами може коштувати українцям половини зарплати.
Автор: Олександр Poison Нечай