Європарламент дав згоду на спрощення візового режиму з Білоруссю

Автор
579
Європарламент дав згоду на спрощення візового режиму з Білоруссю

Також було ухвалено угоду про реадмісію осіб, які перебувають без дозволу.

Європейський парламент рекомендував Євросоюзу схвалити угоди з Білоруссю про спрощену процедуру видавання віз.

Як повідомляє "Німецька хвиля", за це на пленарному засіданні у Брюсселі проголосували 634 євродепутати, проти виступили 48 парламентаріїв, утрималися чотири.

Угода про візи стосується дозволів на короткотермінові поїздки, тобто до 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду. Згідно з документом, візи коштуватимуть 35 євро для громадян і Білорусі, і ЄС. Від сплати візового збору будуть звільнені, зокрема, діти до 12 років, люди з інвалідністю, школярі, студенти, представники організацій громадянського суспільства.

Як і нині, заявники повинні будуть пояснити мету поїздки. Але для низки категорій осіб перелік необхідних документів скоротять. Це стосуватиметься, наприклад, бізнесменів, водіїв транспорту під час міжнародних перевезень, журналістів, а також людей, які вирушають до ЄС із науковою чи творчою метою. Передбачено й можливість видавання багаторазових віз терміном на один або п'ять років.

Секретар Путіна, Пєсков повідомив, що захворів коронавірусом

Громадяни країн ЄС можуть відвідувати Білорусь без візи терміном до 30 днів. Умова для цього - в'їзд через аеропорт Мінська.

Також Європейський парламент підтримав угоду про реадмісію осіб, які перебувають без дозволу. Її підтримали 560 євродепутатів, 117 голосували проти, а 13 утрималися.

Цей документ був однією з умов спрощення візового режиму. Згідно з нею, Білорусь погоджується приймати своїх громадян, якщо вони не мають дозволу перебувати на території ЄС або якщо вони втратили таке право. Те саме стосується неповнолітніх дітей і членів подружжя таких осіб, якщо в них немає окремого дозволу на перебування на території ЄС.

Держави ЄС матимуть такі самі зобов'язання перед Мінськом.

Переговори щодо цих двох угод розпочалися у 2014 році. Їх завершили шість років потому. Документи підписали в січні 2020 року.