Загострення на Кавказі: Азербайджан і Вірменія обмінялися звинуваченнями в стрільбі на кордоні, Пашинян кличе Росію

Автор
Загострення на Кавказі: Азербайджан і Вірменія обмінялися звинуваченнями в стрільбі на кордоні, Пашинян кличе Росію

Вірменія і Азербайджан звинуватили один одного в обстрілі 29 липня вночі, є постраждалий

У ніч на 29 липня на кордоні Вірменії та Азербайджану відбулася чергова перестрілка, в результаті якої постраждав військовий.

Так, згідно з інформацією Міноборони Азербайджану, угоду про дотримання припинення вогню порушили вірмени. Мовляв, з 2:45 до 3:40 вони активно обстрілювали азербайджанців з автоматів і гранатометів в напрямку села Йухари Шорджа Басаркечарского району. Крім того, продовжують військові, противники з Вірменії кинули більше десятка ручних гранат "Ф-1".

Тим часом Міноборони Вірменії звинуватило в атаці Азербайджан, який нібито обстріляв їх на Гегаркунікській ділянці кордону. В результаті, один з військових був поранений.

Разом з тим в.о. прем'єр-міністра Вірменії Нікол Пашинян запропонував розмістити вздовж всього вірмено-азербайджанського кордону російські прикордонні пости - нібито це допоможе дотримуватися домовленостей і повернути мир.

У коментарі "Телеграфу" азербайджанський журналіст, голова Суспільного об'єднання "Молоді реформатори" Фарід Шахбазли заявив, що режим припинення вогню на кордоні між двома країнами постійно порушується Вірменією. Він зазначив, що бажання Вірменії загострити ситуацію на кордоні з Азербайджаном не випадкове, а носить послідовний характер: "Ці провокації посилилися в останні дні. У спільній заяві, підписаній Росією, Азербайджаном і Вірменією в листопаді минулого року, Вірменія зобов'язалася вивести свої збройні сили з території Азербайджану і підтримувати режим припинення вогню. Однак Вірменія не дотримується припинення вогню і веде вогонь по азербайджанській стороні з важкої зброї. В результаті загинули азербайджанські солдати. Є поранені".

Фарід Шахбазли

За словами Шахбазли, мета Вірменії - порушити положення Декларації від 10 листопада. Він вважає, що такі провокації Вірменії на фронті переслідували різні цілі і плани.

"Одна з цих цілей - спроба знову втягнути Азербайджан в війну. Але друга карабаська війна довела, що, незважаючи на всю зовнішню підтримку, у Вірменії немає сили і потенціалу для ведення війни з Азербайджаном".

У той же час Шахбазли сказав, що одним з планів провокацій на кордоні Вірменії може бути бажання залучити в регіон інші країни. Він стверджує, що сьогодні деякі сили, що підтримують деструктивну політику Вірменії, яка суперечить міжнародному праву, хочуть використовувати ці процеси для проникнення в регіон: "Все це представляє собою велику загрозу миру і безпеці в регіоні".

Раніше ми повідомляли, що на тлі нового загострення Азербайджан заявив про звільнення від окупації понад 240 населених пунктів, а також коридору до вірменському кордоні на півдні. Серед звільнених населених пунктів 5 великих (за карабаськими мірками) міст, 3 селища і 248 сіл. Всі вони розташовані в межах 7 різних районів Нагірно-Карабахської автономної області і інших регіонів Азербайджану. Крім того, Вірменія контролює більшу частину території Азербайджану, прилеглу до її кордонів. Частина цих територій значна більша, ніж територія колишньої Нагірно-Карабахської автономної області.

Крім того, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян раніше заявив про підписання заяви спільно з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим і президентом РФ Володимиром Путіним. Вірменський лідер визнав, що "текст заяви неймовірно болісний" для народу Вірменії.