Далі дурить людей, але не в Україні: де зараз скандальний сектант Мунтян і що говорить про війну (фото)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 11 липня 2024, 12:00

Колись він збирав стадіони у Києві, а тепер ораторствує у Європі

Організатор та голова релігійної організації "Духовний центр "Відродження" Володимир Мунтян, який називає себе апостолом і збирає навколо себе безліч людей, яких нібито зцілює, до повномасштабної війни активно просував свою секту в Україні. Проте через воєнний стан та небезпеку він перебазувався до Європи, і там продовжив свою сектантську діяльність.

"Телеграф" вирішив з’ясувати, де зараз перебуває Володимир Мунтян, чим він займається за межами України та що говорить про війну.

Де живе Мунтян під час війни

Розквіт діяльності центру "Відродження" Мунтяна припав на середину 2010-х. А перед повномасштабною війною "Відродження" декларувало 320 філій в Україні, Росії та Білорусі з головною організацією у Києві. Проте після початку війни Мунтяну довелося трохи релокалізувати свою діяльність. До того ж в Україні на пастора порушили кримінальні справи після звинувачень з боку кількох колишніх членів церкви у побоях, зґвалтуваннях та фінансових махінаціях.

Володимир Мунтян дуже активний користувач Instagram і саме за постами в соцмережі можна відстежувати його переміщення країнами. Є інформація, що зимовий період пастор провів на Мальдівах, а згодом повернувся до Європи. Спочатку він жив у Німеччині, а у травні та червні розповідав у соцмережі, що він в Італії. З того ж Instagram, де Мунтян не залишає геолокацій, можна також помітити, що він багато подорожує та публікує фото та відео на тлі пальм, океану, міських пейзажів тощо.

Зараз же у церкви Володимира Мунтяна відбувається "Саміт Четвертий вимір". На сайті цього заходу наведено польський номер телефону для контактів. Схоже, свої "сеанси зцілення" пастор тепер проводить у Європі, а транслює супутниковим телебаченням також і в Україну.

Що Мунтян говорить про війну в Україні

На початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Володимир Мунтян записував відео із "молитвами" про те, щоб війна закінчилася. Однак переходити на українську мову у своїх постах і відео не став.

У коментарях до своїх відео "апостол" все ж таки отримує питання про те, як він підтримує Україну. Тож у новому ролику за 30 червня 2024р Мунтян зробив заяву, що він "дуже багато допомагає" — купує телевізори у військові шпиталі та лікарні.

"Те, що зробили ми для України, я не думаю, що зробила хоч одна церква чи навіть десять разом. Тому що ми дуже багато зробили і продовжуємо робити. Годуємо старих, допомагаємо робити допомогу онкохворим дітям, допомагаємо з усіма реабілітаціями військовим. У кожному військовому шпиталі стоїть телевізор, у кожній палаті — це ми поставили. У кожному онкоцентрі, який існує в Україні, ми поставили телевізори, до кожної палати", — заявив Володимир Мунтян в одному зі своїх відео за 30 червня цього року.

Треба сказати, що такі "промови" про телевізори в лікарнях Мунтян говорив уже неодноразово. Проте відеодоказів своєї "допомоги" пастор чомусь не надає. Зате вміло хвалиться в соцмережі "подарунками від команди". Так, наприклад, навесні "апостол" отримав у подарунок розкішний автомобіль Ferrari Roma 2024 року за 300 тисяч доларів.

Важливо зазначити, що в Україні Володимир Мунтян має скандальну славу. Як пише видання ТСН, пастора звинувачували у фінансових махінаціях, вживанні наркотиків, побиттях і навіть зґвалтуваннях його колишніх послідовників та співробітників його центру "Відродження". В Україні порушено декілька кримінальних справ проти Мунтяна, в яких розслідуються його причетність до фінансових махінацій, шахрайство з грошима. Також є кримінальні справи із звинуваченням у зґвалтуваннях жінок.

Крім того, відомо, що Мунтян і його послідовники кілька років тому були заарештовані в Таїланді, де пастор і його родичі мають кілька вілл, і де він проводив свої сектантські збори — з наркотиками та оргіями. Після цього "апостола" депортували з Таїланду без права повернення і тоді він безперешкодно повернувся до України та продовжив свою діяльність.

Раніше "Телеграф" розповідав, що екс-дружина київського "наркобарона" Чернецького Воронова з’явилася в Іспанії. Дівчина здалася з новим коханцем.