Звинувачений у розпусті та махінаціях на 150 млн гривень: куди втік з України одіозний пастор Сандей Аделаджа (фото)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 17 серпня 2024, 12:39

Пастор має пряме відношення до організації фінансової піраміди "Kings Capital"

Ім’я Сандея Аделаджа — проповідника та організатора церкви "Посольство Боже" було широко відоме в Україні. Колись він збирав повні зали, а зараз ховається від своїх парафіян. Його, як і ексдепутата Наталю Королевську, оголосили у розшук.

"Телеграф" з’ясував, у яких скандалах був замішаний одіозний пастор і яке він має відношення до "Kings Capital". Також ми знайшли інформацію, де зараз знаходиться Сандей.

Сандея Аделаджу звинуватили у фінансових махінаціях та розпусті

"Посольство Боже" почало діяти в Україні у 1994 році, парафіяни були зачаровані його проповідями, тому не дивно, що йому вдавалося заволодіти довірою тисяч людей. Але у 2006-2008 році група компаній Kings Capital організувала фінансову піраміду і в особі пастора Аделаджі агітувала парафіян вкладати свої кошти в компанії під високі відсотки. Він розповідав про "закон грошей" і про те, що віряни мають бути успішними. Через його агітації люди брали в банку доларові кредити та залишали під заставу свої квартири. Сандей обіцяв їм надхмарні відсотки від компаній та легке збагачення.

Сандей Аделаджа ховається від парафіян /www.facebook.com/pastor.sunday.adelaja

В результаті проповідник виманив у довірливих вкладників понад 150 мільйонів гривень. Коли аферисти забирали гроші, від пересічних людей просто відхрещувалися. Деякі люди брали в кредит по 100-200 тисяч доларів, аби швидше розбагатіти. І першим вкладникам справді виплачували відсоток внаслідок інших вкладників (типова піраміда), але у 2008 році через світову фінансову кризу ніхто нікому більше грошей не виплачував.

Сандей Аделаджа обдурив тисячі парафіян на велику суму /www.facebook.com/pastor.sunday.adelaja

У 2011 році в Україні проти Сандея порушили кримінальну справу, всього проти нього порушено 5 кримінальних проваджень, пов’язаних із фінансовими махінаціями. Також він став фігурантом сексуального скандалу. Як писали зімбабвійські ЗМІ, пастор зізнався, що схиляв до сексуальних зв’язків жінок зі своєї церкви у Києві.

Відомо, що Сандей жив в Ірпені й поступово розширював свою нерухомість. Сусіди говорили, що він викупив їхні ділянки, тому територія його володіння складала близько 12 соток. У 2016 році він заявив, що хоче залишити Україну та відлетіти до Африки, але цього не сталося.

Сандей Аделаджа багато років жив в Україні /www.facebook.com/pastor.sunday.adelaja

Згідно з джерелом Dumka.media, термін притягнення Сандея до відповідальності закінчувався восени минулого року (з жовтня 2008 року). Але завдяки злагодженій роботі правоохоронців його оголосили в міжнародний розшук і зупинили цим перебіг вищевказаних термінів. Сказано, що у лютому 2022 року, коли почалася війна, Сандей виїхав за кордон за кенійськими документами. Зараз він перебуває в Європі, де став на облік як біженець за українськими документами, тому його місцеперебування вдалося встановити.

На сторінці у Facebook він публікує відео, де веде проповіді у віддаленому форматі. Пастор розповідає про Христа і про те, що збирається до Нігерії, запрошуючи всіх охочих долучитися до поїздки.

А також на YouTube є відео з його виступом у місті Кассель (Німеччина). Ролик датований 12 травня 2024 року.

У соціальній мережі Сандей поставив заголовне фото з написом: "Боже великий, єдиний, нам Україну зберігай". Але публікацій, що стосуються війни, на сторінці він не має.

Скріншот сторінки Facebook Сандея Аделаджі /www.facebook.com/pastor.sunday.adelaja

"Телеграф" писав раніше, де зараз старший син Віктора Януковича Олександр, 300 млн гривень із бізнесу якого було заарештовано на ЗСУ. Ми поділилися, чи все живе у Росії бізнесмен.