Мама прищеплювала любов до української мови, а віддав перевагу Росії: що говорить про війну одесит Юрій Стоянов

Читати російською
Автор

Артист знімається у пропагандистських фільмах та отримує привітання від Путіна

Російський актор театру та кіно Юрій Стоянов одного разу благав актрису Катерину Кузнєцову повернутися до Росії після повномасштабного вторгнення, вона відмовилася. А сам 67-річний артист продовжує жити в країні-загарбниці.

Багатьом українцям Стоянов відомий за російською телепрограмою "Городок". "Телеграф" розповідає, що актор говорить про війну на своїй батьківщині, за що потрапив до "Миротворця" і як виглядає зараз.

Що відомо про Юрія Стоянова

Народився в Одесі 10 липня 1957 року в сім’ї гінеколога Миколи Стоянова (помер у 1993 році) та педагога, Заслуженого працівника освіти України, директора одеського педагогічного коледжу Євгенії Стоянової. Мама майбутнього російського пропагандиста була його вчителькою в одеській 27-й школі, де викладала українську мову та літературу.

Юрій Стоянов із мамою. Фото: globalmsk.ru

У липні 2022 року стало відомо про смерть Євгенії Леонідівни. Про це повідомили у педагогічному коледжі: "Відмінник освіти. Заслужений робітник освіти України. Все це про неї. Пройшла шлях від простого шкільного вчителя до директора педагогічного училища. Викладала українську мову та літературу. Понад усе любила Одесу та професію вчителя". На архівних кадрах Євгенія Стоянова оточена дітьми в українських вишиванках.

Фото: facebook.com

В юності Стоянов навчався у студії кіноактора при Одеській кіностудії, а потім поїхав до Москви. Там 1978 року він закінчив Московський державний інститут театрального мистецтва імені А. В. Луначарського і після цього став актором Великого драматичного театру ім. Толстоногова, де працював до 1995 року. З 1993 року актор починає зніматися у програмі "Городок" з Іллею Олейниковим, до смерті колеги у 2012 році.

Фото: instagram.com/stoyanovshow

Що Юрій Стоянов говорить про війну в Україні

Актор потрапив до бази даних "Миротворець" у 2018 році не просто так. Це сталося за незаконне перетинання кордону з анексованим Кримом через територію Росії. За рік до цього він взяв участь у зйомках фільму "Невловимі", які проходили у Севастополі. У тому ж році пропагандист взяв участь у зйомках фільму "Кримський міст. Зроблено з любов’ю!", який пропагував анексію українського Криму.

Стоянову також заборонено в’їзд до України за порушення законодавства. Про війну РФ проти України Стоянов не надто висловлюється. "Я отримую величезну кількість прокльонів на тему того, що насправді я боягуз, що ні про що не говорю. Особливо вражає, що найбільше негативу з мого міста, де я виріс, — з Одеси. Це моя позиція, вона не пов'язана з тим, що я знайшов собі зручну, ситу нішу… Невже глядач не відчуває, який ти, про що ти, навіщо ти? Невже обов'язково треба з'явитися в інтернеті та сказати: я за це, я проти цього?", — видав Стоянов в інтерв’ю російській журналістці.

До речі, у день народження артиста 2022 року російський диктатор Путін привітав його на сайті Кремля.

Фото: instagram.com/stoyanovshow
Фото: instagram.com/stoyanovshow

Нагадаємо, що Юрій Стоянов незадовго до вторгнення Росії в Україну знімався в одному проєкті з українською актрисою Катериною Кузнєцовою ("Кухня"). Вона 13 років прожила в Росії, але після 24 лютого 2022 року кинула кар’єру в країні-агресорці та підтримала Україну.