Любив та підтримував усім серцем: що говорив про Україну Вахтанг Кікабідзе і за що ненавидів Путіна

Читати російською
Автор
Новина оновлена 30 вересня 2024, 17:00

Грузинський артист та громадський діяч Вахтанг Кікабідзе дуже любив і розумів українців

Вахтанг Кікабідзе – знаменитий грузинський артист, актор, режисер, громадський та політичний діяч. Він помер 15 січня 2023 року на 85 році життя і запам’ятався українцям як людина, яка дуже любила та підтримувала Україну.

"Телеграф" вирішив згадати, що говорив про Україну та українців великий грузинський артист Вахтанг Кікабідзе, і за що ненавидів Путіна.

instagram.com/vkikabidze

Вахтанг Кікабідзе називав Кремль ворогом і ненавидів Путіна

У 2008 році вже широко відомий і популярний грузинський артист Вахтанг Кікабідзе відмовився від усього російського. Він припинив усі виступи у всіх регіонах Росії, а також відмовився від російського ордена Дружби. Це було пов'язано з анексією Південної Осетії, яку провернула РФ. І саме з цієї причини Кікабідзе дуже розумів і підтримував українців після анексії Путіним Криму.

"Я вже як вісім років не їжджу в жодне російське місто. Не через те, що я хочу цим рішенням висловити якесь невдоволення самому народу. А через те, що я ніколи не міг уявити, що танк з російським прапором увійде на мою землю, маленьку республіку, і почне тут розстрілювати моїх братів", — говорив свого часу Вахтанг Кікабідзе.

Він називав Путіна "політиком чорної сили" і говорив, що поки той житиме, то весь час загрожуватиме іншим країнам, бо він загарбник.

"Я — не пропагандист, але, чесно вам скажу: якби я був українцем, я ніколи не зміг би пробачити Путіна", — говорив артист.

Що говорив Вахтанг Кікабідзе про Україну та українців

Грузинський артист Вахтанг Кікабідзе багато разів виступав в Україні та дуже розумів та любив українців. Якось в одному з інтерв’ю він згадав, чим йому запам’ятався перший візит до Києва.

"Я дуже люблю українців. Добре пам’ятаю, коли вперше приїхав в Україну. Я молодий був, увійшов до готелю і не встиг поставити валізи, як пролунав стукіт, у двері увійшов офіціант і каже: "Вахтанг, це вам від менеджера готелю".Хріновуха, часник і маленька пампушка лежали в нього на таці. Я так зрадів, узяв частування і сказав: "Ваше здоров'я!". Україна – це дуже близька мені країна", – згадував артист.

dw.com

У 2014 році після російського вторгнення, Вахтанг Кікабідзе зізнався, що якби був молодшим, то без сумніву пішов би воювати за Україну. Також артист якось зазначив, що українці за своєю природою — націоналісти — це в них у крові.

У 2015 році грузинський артист дав сольний концерт у Києві. Дві години своїх виступів він присвятив пам’яті Небесної сотні.

А у 2023 році на похороні Вахтанга Кікабідзе зачитали лист-послання від президента України Володимира Зеленського. У ньому він висловив свої співчуття, подякував артисту за підтримку України і сказав: "Ім’я Вахтанга Кікабідзе буде вписано в історію України як ім’я великого грузина, який зробив свій внесок у захист незалежності та суверенітету України. Ми завжди пам’ятатимемо і ніколи не забудемо цього".

Вахтанг Кікабідзе та Володимир Зеленський. Фото: Getty Images

Раніше "Телеграф" розповідав, що померла не лише професор Макґонеґел. Хто з акторів "Гаррі Поттера" вже пішов у інший світ і яку особливість виявили в їх смертях.