ЗСУ отримали ще дві "пташки", здатні вести стратегічну розвідку

Читать на русском
Автор
4215
Raybird-3
Raybird-3. Фото Відкриті джерела

Безпілотники можуть вести розвідку більш, аніж на 1000 кілометрів від передової

Збройні сили України продовжують поповнюватися безпілотними літальними апаратами, причому не лише іноземного виробництва та імпортованими волонтерами, а й вітчизняними. Так, напередодні ЗСУ було передано два потужні українські комплекси Raybird-3.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив віце-прем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Raybird-3

"Raybird-3 гарно проявив себе під час контрнаступу в Харківській області. Окупанти намагалися збити дрон з комплексу "Бук" біля Балаклії. Але не змогли. Raybird-3 не лише врятувався від атаки, а простежив за ворожим комплексом, який виїхав на перезарядку. Далі дрон передав координати артилеристам. Вони добре відпрацювали по складу боєприпасів окупантів", — розповів міністр.

За словами розробників з компанії "АВК "Скаетон", Raybird-3 може вести розвідку ворога на дальності до 1200 км і повернутися назад, тобто всього пролетіти до 2500 км. Це дозволяє дрону триматися в повітрі до 24 годин на висоті до 4,5 км, залишаючись недосяжним для ППО ворога.

При цьому сам Raybird-3 максимально простий, важить трохи більше 20 кг, запускається з катапульти, складання якої займає лише кілька хвилин і не потребує особливих навичок та інструментів.

Нагадаємо, що в січні волонтери передали ЗСУ дев’ять військових безпілотників H10 Poseidon Mk II та разом з ними спеціальні станції управління на базі автомобілів DAF Leyland.