Апокаліпсис відкладено на потім: ЗСУ знищили зброю ворога, здатну бити ядерними зарядами

Читать на русском
Автор
23006
Самохідний міномет Тюльпан
Самохідний міномет Тюльпан. Фото Вікіпедія

ЗСУ знищили техніку, який може стріляти ядерними зарядами потужністю до 2000 тонн тротилу

У ході боїв за Вугледар артилерія ЗСУ вразила рідкісний російський самохідний міномет "Тюльпан" калібру 240 мм. Його особливістю, крім рідкості (близько 40 одиниць на озброєнні армії Росії), є можливість ведення вогню снарядами з ядерною начинкою.

Як повідомляє на своєму Telegram-каналі оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, документально підтверджено поразку п’яти подібних знарядь, а неофіційно навіть 14 одиниць.

"До повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році на озброєнні російської армії стояло 40 таких САМ, у той час як на зберіганні не менше 300. У свою чергу, зняття зі зберігання та приведення в боєздатний стан цих САМ займає багато часу і є складним технологічним процесом ", — повідомляє військовий експерт.

Також Олександр Коваленко висловлює серйозні сумніви у тому, що росія може серійно розконсервувати ці самохідні міномети та постачати їх на фронт.

"Тюльпан" має особливу потужність, адже це — міномет калібру 240 мм з вагою міни від 130 до 230 кг і дальністю пострілу від 10 км (уламково-фугасна міна) до 20 км (активно-реактивна). Крім того, існує можливість його застосування як шасі для тактичної ядерної зброї.

Так, до боєкомплекту "Тюльпана" може входити 240-мм ядерна мінометна міна 3БВ4 потужністю в 2 кт (2000 тонн тротилу) і дальністю стрілянини від 9,5 до 18 км.

Однак використання ядерної міни "Тюльпаном" в умовах сучасного поля бою вкрай ускладнене, адже через порівняно малу дальність стрілянини (максимум 18 км) він може бути легко знищений 155 мм гарматами, здатними завдати удару на 30-35 км. А слабка броня "Тюльпана", що витримує максимум стрілецьку зброю, та відкрита установка самого міномета, дозволяє легко її знищити навіть без прямого влучення.

Тим часом ЗСУ продовжують бити ворога його ж зброєю, наприклад, 120 мм іранським мінометом HM-16, який є неліцензійною копією ізраїльського міномета Soltam K6.