Зростання тарифів, осінній призов і штрафи на дорогах — що змінилося в Україні з 1 жовтня

Читать на русском
Автор
668
У жовтні очікується зростання тарифів Новина оновлена 01 жовтня 2021, 08:45
У жовтні очікується зростання тарифів. Фото БізнесЛігаІнформ

Які зміни в житті українців трапляться в жовтні

Наближення кожного нового місяця в Україні несе за собою певну інтригу — в якій країні ми прокинемося 1 числа. Наприклад, вересень підніс українцям високі ціни на газ, нову школу і податкову амністію. Свої сюрпризи готує для нас і жовтень. Які саме — розбирався "Телеграф".

Тарифи зростуть на все, крім електроенергії

Високі ціни на газ в Європі, які встановили новий історичний рекорд, вплинуть на комунальні тарифи в Україні. Перш за все мова про ціни на природний газ і опалення.

Так, якщо споживачі користуються річним тарифом на газ, то до 30 квітня вони будуть платити від 7,99 грн до 13,5 грн за 1 кубометр палива в залежності від постачальника. У той же час місячний тариф в залежності від постачальника коливається від тих же 7,99 до 31,06 грн за 1 кубометр.

Разом з тим українців, що користуються послугами централізованого опалення, вже в жовтні може очікувати зростання тарифів на тепло через його підвищення місцевими органами влади. В середньому, на думку експертів, зростання може скласти від 30 до 50%, а для бізнесу і до 80%.

Правда президент Володимир Зеленський дав слово, що тарифи на опалення в нинішньому опалювальному сезоні рости не будуть, разом з тим, як саме буде підтримуватися існуючий рівень цін на газ для населення в 7,4 грн, глава держави не пояснив, тим самим залишивши багато питань без відповідей, адже ціна природного газу на евроепйскіх ринках продовжує рости і перевищила вже 1100 доларів за тисячу кубометрів.

Єдиною втіхою може стати зниження з 1 жовтня тарифу на електроенергію з нинішніх 1,68 грн за 1 Квт/год до 1,44 грн за Квт/год. Правда, заощадити тут зможуть лише ті, хто споживає щомісяця не більше 250 Квт/год.

Пенсіонерам кому за 75 років підняли пенсію

Способом частково компенсувати зростання тарифів може стати підвищення пенсій трапилося з 1 жовтня. Правда, торкнеться воно лише тих українських пенсіонерів, чий вік становить від 75 до 80 років. В такому випадку близько мільйона чоловік зможуть отримати доплату до пенсії в 400 гривень, що дозволить довести їх доходи, за підрахунками Мінсоцполітики, до 2500 гривень.

13 500 українців потраплять в армію

Також сьогодні почався черговий осінній призов до лав Збройних Сил України, хоча «Слуги народу» і прогнозують, що вже з 2023 армія може повністю від нього відмовитися. Цього року лави ЗСУ поповнять близько 13,5 тисячі осіб.

Термін строкової служби в лавах ЗСУ в залежності від освіти становить від 12 до 18 місяців.

За перевантаження авто заплатять десятки тисяч гривень

З 1 жовтня почав діяти закон про габаритно-ваговому контролі на автодорогах України, відповідно до яких штрафи за його порушення складуть десятки тисяч гривень.

Крім того, Кабінет міністрів і Міністерство інфраструктури сподіваються ввести платні ділянки автомобільних доріг спеціально для вантажних авто масою понад 12 тонн.

жорсткість карантину

Досить імовірним зміною в жовтні може стати зміна карантинних обмежень в сторону їх посилення у зв’язку з очікуваним зростанням числа захворювань. Згідно з прогнозами Національної академії наук України, щодобовий приріст заражених COVID-19 вже на початку жовтня перевалить за 10 тисяч чоловік, вже в останній день вересня число хворих перевищило 12 тисяч чоловік. Самі невтішні прогнози в цьому плані — для Чернівецької, Харківської та Луганської областей.