Зеленський просить Раду схвалити надважливий для шляху до ЄС документ

Читать на русском
Автор
5553
Зеленський просить Раду схвалити надважливий для шляху до ЄС документ

Розглянути законопроєкт можуть уже у понеділок, 20 червня

До Верховної Ради України внесено законопроєкт про ратифікацію Конвенції Ради Європи щодо запобігання домашньому насильству, більш відому як Стамбульська конвенція.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на свої джерела, документ може бути розглянутий парламентом уже у понеділок, 20 червня, а інформацію про законопроєкт розміщено на сайті ВР.

Стамбульську конвенцію вперше було підписано у 2011 році, її положення передбачають створення юридичної бази для боротьби з домашнім насильством та насильством над жінками.

Країни, які підписали угоду, зобов’язуються криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне та сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти та стерилізацію.

Усього документ підписали ЄС та ще 46 країн, проте 11 із них, включаючи Україну, досі її не ратифікували. Варто зазначити, що у деяких країнах ЄС говорили, що ратифікація цієї конвенції є одним із найважливіших критеріїв на шляху до надання Україні статусу кандидата на членство у Євросоюзі.

В Україні проти неї виступають консервативні політики та церковні організації, оскільки в тексті конвенції використовується слово "гендер". На їхню думку, внесення цього слова в законодавче поле може створити передумови для подальшої заміни "звичного поняття біологічної статі" та сприяти "пропаганді одностатевих шлюбів".

Зокрема, Рада церков неодноразово виступала проти ратифікації цієї угоди, аргументуючи це тим, що вона може призвести до руйнування інституту сім’ї та подружжя в Україні.

Як повідомлялося раніше, глава Офісу президента Андрій Єрмак раніше озвучив вісім основних критеріїв, яким необхідно відповідати Україні для вступу до Євросоюзу.