В Україну доставили десятки бойових машин від Словенії: подробиці

Читать на русском
Автор
2720
М-80А
М-80А

Техніка вже перетнула західний кордон України

Словенія передала Україні партію бойових машин піхоти М-80А, а натомість отримає ваучер від США на покупку іншої бойової техніки.

Як повідомляє місцеве видання 24ur.com, партія з 35 М-80А вже перетнула кордон Польщі та України, де її пізніше відправлять до зони бойових дій.

Зазначається, що ці машини багато років перебували на консервації у місті Півка, а їх приведення у боєздатний стан тривало кілька тижнів. Крім того, труднощів у перевезенні додало також те, що Угорщина ввела заборону транзиту бойової техніки через свою територію, а тому військова допомога Україні передається через Австрію та Польщу.

Видання нагадує, що ці машини були виготовлені близько 40 років тому і Словенії вони дісталися у спадок від Югославії. Попри роки виробництва, багато країн Балканського півострова тримають багато подібних машин на своєму озброєнні. Найбільше залишилося у Сербії, там їх в експлуатації близько 500 штук.

Попри візуальну схожість із радянськими БМП-1 та БМП-2, М-80А є місцевою розробкою та має значні відмінності від відомих українським захисникам бойових машин.

Зокрема, вони мають компактніші габарити у порівнянні з радянськими БМП, хоча й мають таку ж кількість місць для екіпажу та десанту (3 та 7 відповідно). М-80А комплектуються двигуном потужністю 260 к.с (проти 300 у БМП-1 і 2), що не позначається на мобільності через меншу вагу, ніж у радянських аналогів. Головною відмінністю є основне озброєння – у М-80А у вежі стоїть 20-мм автоматична гармата.

Як повідомлялося раніше, 21 червня стало відомо, що в Україну надійшли перші німецькі САУ Panzerhaubitze 2000. Вони вже були передані українським артилеристам.