Зброї для ЗСУ не буде? Скандал навколо блокування закупівель для армії отримав продовження

Читать на русском
Автор
23516
ЗСУ можуть залишитися без зброї
ЗСУ можуть залишитися без зброї. Фото Генеральний штаб ЗСУ

Міністерство фінансів звинуватили у блокуванні закупівель зброї для ЗСУ

Скандал, що спалахнув наприкінці минулого тижня з дивним рішенням Кабміну щодо державних закупівель, боляче вдарив по ЗСУ. Армія може залишитися без зброї, і покращень у цій сфері поки що немає. Виною тому ухвалення Постанови №1275, яка мала полегшити закупівлю для ЗСУ трикотажних виробів українського легкопрому, а насправді веде до катастрофи.

Як пише відомий волонтер Дана Ярова, зі скасуванням постанови №169 від 28 лютого, Кабмін перевів закупівлю озброєння для ЗСУ на умови здійснення закупівель під час карантину. А це укладання угод лише на 3 місяці та з передоплатою лише 30%. В результаті це призвело до блокування виробництва зброї.

"Виробничий цикл з виготовлення зброї значно більше 3 місяців, не кажучи вже про те, що і 30% авансу з озброєння це теж майже нереальна історія (простіше кажучи, їх не вистачить на виробництво зброї). Наразі всі оборонні контракти заблоковані. Оплати за ними не виробляються", — резюмує Ярова.

За її словами, спочатку вона думала, що це прикра юридична помилка, і її дуже швидко виправлять, але незабаром з’ясувалося, що все складніше.

"Нова постанова, яка має розблокувати закупівлю озброєння, заблокована Міністерством фінансів України. Звертаюся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Ви ж розумієте, якщо ви не врегулюєте це питання позавчора, то висновки можна буде вже робити. І вони будуть не на вашу користь.. А трусами зі шкарпетками виграти війну неможливо", — говорить про серйозні наслідки продовження поточної ситуації Дана Ярова.

Раніше екс-нардеп Сергій Висоцький пояснював, чому оборонні закупівлі за процедурою, прописаною під час епідемії коронавірусу, не будуть ефективними.