Знову "весна серед зими": в Україну рухаються теплі маси повітря з Африки

Читать на русском
Автор
3459
Африканське тепло на підході
Африканське тепло на підході. Фото Відкриті джерела

"Аномальне потепління" розпочнеться на Старий Новий рік

Відповідно до прогнозів синоптиків, після пари днів морозів в Україні знову запанує тепло, а холодам буде наказано забиратися кудись "у сибірські межі".

Про це пише у соціальній мережі народний синоптик Стас Щедрін.

"З 13 січня до більшої частини Європи знову почне надходити аномально теплі повітряні маси з Африки, тому і в Україні знову очікується аномальне потепління до +8+10", — зазначає він.

Про "потепління з Маланки-Василя" пише і синоптик Наталія Діденко.

При цьому вона попереджає, що до кардинального потепління залишається ще кілька днів, тому не варто сильно розслаблятися та прибирати в гардероби зимовий одяг: у ніч на понеділок в Україні очікується значна температурна амплітуда: від нічних -15-18 градусів у Сумській, Харківській та Полтавській областях до денних +5+9 градусів у західних областях.

Але навіть у Києві морози до -7 градусів зміняться у понеділок вдень відлигою.

Детальніше про погоду на новому тижні розповідає синоптик Ігор Кібальчич.

У понеділок, 9 січня, на його думку, в країні пройдуть невеликі опади у вигляді снігу, мокрого снігу, місцями з дощем у західній, північній, Черкаській та Одеській областях. На решті території країни без опадів. Температура повітря у східних та північних областях вночі -17...-12°С, вдень -10...-5°С. На решті території вночі -11...-6°С, вдень -6...-1°С; у західній частині протягом доби -2…+3 °С.

У вівторок, 10 січня, очікуються опади у вигляді снігу та дощу у західній частині, вдень також в Одеській та Київській областях. Місцями налипання мокрого снігу, хуртовина, на дорогах ожеледиця. На решті території України без опадів. Температура повітря на Лівобережжі України вночі -15...-10°С, вдень -11...-6°С. На Правобережній частині країни вночі -4...+1°С, вдень -3...+2°С.

У середу, 11 січня, вночі очікується сніг у північних та частково західних областях, удень в Україні без опадів. На дорогах подекуди ожеледиця. Температура повітря на Лівобережжі вночі -16...-11°, днем -11...-6°С; на Правобережжі вночі -8...-3°С, вдень -5...0°С. У західній частині вночі -2...+3°С, удень 0...+5°С.

У четвер, 12 січня, в Україні без істотних опадів, лише у західній частині місцями пройде невеликий дощ із мокрим снігом. Температура повітря вночі у північних, центральних та східних областях -13...-8°С, днем -6...-1°С. У західних та південних регіонах країни вночі -3…+2°С, удень +1…+6°С.

У п’ятницю, 13 січня, опадів в Україні не передбачається. Вітер південно-східний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі у північних, центральних та східних областях -11...-6°С, днем -5...0°С. На решті території країни вночі -6...-1°С, вдень -2...+3°С. У південних областях та на крайньому заході вдень +1…+6 °С.

На вихідні, 14 – 15 січня, в Україні продовжиться поступове підвищення температури повітря вночі до -7...-2°С, вдень до -4...+1°С. У західних та південних областях протягом доби 0…+5 °С. Пройдуть невеликі опади у вигляді мряки, мокрого снігу та дощу. На дорогах місцями утримається ожеледь.

Такий сприятливий для України прогноз підтверджують і на сайті "Погодник" – згідно з даними фахівців, "хрещенських морозів", на які розраховували у кремлі, цього року, швидше за все, не буде.

Нагадаємо, що синоптики раніше попереджали українців про те, що січень у нашій країні буде досить хаотичним із періодами різких похолодань та потеплінь. У той же час лютий буде стабільнішим — з легкими холодами на початку місяця та потеплінням ближче до початку календарної весни.