Можемо здивувати ворога: Резніков дав оптимістичний прогноз щодо нової потужної зброї України

Читать на русском
Автор
2277
Олексій Резніков зробив інтригуючу заяву
Олексій Резніков зробив інтригуючу заяву. Фото Колаж "Телеграфу"

Вже зовсім скоро окупантів може чекати "сюрприз"

Міністр оборони України Олексій Резніков вважає цілком ймовірним, що у 2023 році Сили оборони можуть застосувати проти російських загарбників оперативно-тактичний ракетний комплекс "Сапсан" української розробки.

Таку думку голова Міністерства оборони висловив у інтерв’ю виданню LIGA.net.

"Я думаю, що це дуже реалістичний шанс. Я його назвав би планом. Я особисто нещодавно був на виробництві і дивився на окремі елементи цієї програми, тому оптимістично дивлюся і на реалізацію цього плану", — сказав Резніков.

Варто зазначити, що український ракетний проект "Сапсан" створювався спільними зусиллями ДКБ "Південне" та Південмаш. Нову оперативно-тактичну ракету планувалося прийняти на озброєння у Сухопутних військах та у Військовому флоті після 2011 року. Дальність польоту ракети має перевищувати 280 км.

ОТК "Сапсан". Фото — DEFENSE EXPRESS

Роботи тривали з 2009 до 2013 року, після чого міністр оборони України Павло Лебедєв заявив про зупинення програми. За рік до припинення роботи над "Сапсаном" у проекті бюджету передбачалося фінансування програми у розмірі 65 млн дол. США.

2021 року на той час міністр оборони України Андрій Таран повідомив, що проект "Сапсан" готовий на 80%. Влітку 2022 року Укроборонпром заявляв, що роботи над програмою продовжуються.

Новий багатофункціональний ракетний комплекс (БФРК) під назвою "Сапсан" поєднує в собі властивості тактичних та оперативно-тактичних ракетних комплексів (ОТРК), а також ракетних систем залпового вогню. За задумом творців він повинен мати вісім тактичних ракет та дві оперативно-тактичні.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що у 2023 році в Україні запустили перший дрон на ракетному двигуні. Перший його старт відбувся 12 лютого. Користувачі мережі прозвали безпілотник "аналогом Шахедів", якими окупанти атакують українські міста.