Зеленський заснував в Україні нове свято 9 травня, а День перемоги переноситься

Читать на русском
Автор
15250
Єдність Європи допомогла перемогти нацизм
Єдність Європи допомогла перемогти нацизм. Фото epa.eu

"Ми бʼємося проти зла разом із вільним світом", — Зеленський указом змінив свято 9 травня

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 9 травня Дня Європи. Святкування почнеться вже з цього року.

"Щороку відзавтра 9 травня ми будемо вшановувати нашу історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм. Єдність, яка наближає мир", — повідомив він. У повідомленні президент зазначив, що День Європи був встановлений для відзначення миру та єдності, наразі ж єдність наближає до першого дня миру Україну.

Також Зеленський хоче змінити дату святкування Дня перемоги — він подав до Верховної Ради законопроєкт про встановлення Дня памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років на 8 травня. Зараз в Україні це День пам'яті та примирення. Причиною святкувати перемогу 8 травня він зазначив набрання чинності саме в цей день Акту про беззастережну капітуляцію вермахту. У ВР його проєкт закону розглянуть на найближчому пленарному засіданні.

Зазначимо, що Україна долучилася до європейської традиції відзначення 8 травня як Дня пам'яті та примирення в 2015 році. 9 травня лишалося Днем перемоги в календарі державних свят. Зеленський додатково наголосив на тому, що українці зіграли вагому роль в перемозі над нацизмом. "Як тоді ми разом знищували зло, так і зараз ми разом знищуємо аналогічне зло. На жаль, зло повернулося…. І як тоді ми спиралися на спільну силу вільних народів, так і зараз ми бʼємося проти зла разом із вільним світом, разом із вільною Європою",- написав він виразивши впевненість в перемозі України.

Раніше "Телеграф" розповідав, що до Дня пам'яті та примирення в мережі опублікували порівняння фото Другої світової із сучасною війною. "Ніколи" повторилося "знову" — на світлинах можна побачити не тільки схожі реалії воєнного часу, а й спільність горя крізь покоління.