Вибухи у будівлі суду в Києві: подробиці НП (оновлено)

Читать на русском
Автор
13798
Вибухи у будівлі суду в Києві: подробиці НП (оновлено)

У Києві перекривають дороги, а до місця подій прямує спецназ

У середу, 5 липня, у Києві стався вибух. Місцем подій став Шевченківський суд. Очевидці говорять про стрілянину. На місце подій попрямували поліцейські та спецназ.

"Телеграф" уважно стежить за розвитком подій та повідомляє про всі останні подробиці:

22:00 За вказівкою міністра внутрішніх справ у Національній гвардії розпочато службове розслідування за фактом подій, які трапилися у Шевченківському суді. Розслідування розпочате для всебічного та об'єктивного встановлення всіх обставин події, що трапилась, зокрема щодо правильності дій особового складу варти НГУ, яка здійснювала конвоювання підсудного до суду.

21:55 Адвокат Гуменюка Олександр Свиридовський нагадав, що справа Гуменюка розглядалася вже 8 років: "У нього пригнічений стан, тому що 31 серпня вже буде 8 років, як він у СІЗО без вироку суду. Якщо це справді він зробив такі дії, то я вважаю, що значна частина провини в цьому лежить на прокурорі та суді, який продовжує його утримання під вартою".

20:35 Виконуючий обов'язок голови судової охорони України Віктор Мороз заявив, що обвинуваченого Ігоря Гуменюка у Шевченківському райсуді супроводжували три конвоїри.

"Конвоїри були зобов'язані перевірити Гуменюка на наявність у нього заборонених предметів. Як у нього виявилася вибухівка встановлюватиме слідство", — заявив Мороз.

20:08 Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко розповів деякі подробиці про НП:

Гуменюк після засідання суду зачинився в туалеті, потім відчинив двері і кинув у конвоїрів невідомі вибухові пристрої.

Після цього він намагався залишити будівлю суду. Конвой його зупинив пострілом у повітря, він забарикадувався у приміщенні. Потім він кинув ще один вибуховий пристрій у поліцейських, їх урятували щити. Гуменюк загинув від вибухового пристрою.

Наразі правоохоронці не знають, де знаходилися вибухові пристрої, поки невідомо, чи проніс він їх до будівлі суду, чи вони вже там були.

19:50 Правопорушник загинув на місці події. За попередньою інформацією, підірвав себе.

"Під час штурму приміщення поранені двоє бійців КОРДу. Їхні життя врятували щити, з якими рухалися спецпризначенці", — розповів миністр Клименко.

19:43 До Шевченківського райсуду в Києві (https://t.me/+Sv1FuC5oq9E0YzBi) приїхав міністр внутрішніх справ Клименко.

19:37 В Офісі генпрокурора підтвердили інформацію про двох постраждалих серед правоохоронців. За офіційними даними, наразі правопорушник знаходиться всередині конвойного приміщення, де він закрився. Вживаються заходи щодо його затримання.

19:29 Спікер КМВА Михайло Шаманов не підтвердив інформацію про наявність заручників у приміщенні суду.

19:25 За даними місцевих пабліків, спецназ міг розпочати штурм.

19:20 З будівлі Шевченківського райсуду винесли двох людей на ношах.

19:15 Адвокат підривника був присутнім на засіданні онлайн, а перший вибух пролунав уже після засідання, кажуть у мережі. Тобто адвокат не мав трансляції з місця подій і дізнався про ситуацію вже від журналістів.

19:12 Після вибуху з будівлі суду вибіг поліцейський із криками "Швидку".

19:10 Місцеві пабліки повідомляють про ще один вибух.

18:55 Інформацію про особу підозрюваного підтвердив колишній радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

18:50 ЗМІ виявили непряме підтвердження того, що злочинцем є саме Ігор Гуменюк. За даними "Української правди", розгляд його справи у розкладі суду був запланований на 15:00.

18:45 До будівлі суду продовжують прибувати силовики. Наразі там уже знаходяться десятки солдатів Нацгвардії.

18:43 "За попередньою інформацією, військовослужбовці конвойної служби НГУ привезли до приміщення Шевченківського суду столиці підсудну особу, який з невстановлених обставин підірвав у приміщенні суду (попередньо вбиральня) невідомий вибуховий пристрій", — розповіли в КМВА.

18:40 Спецпідрозділи прибули до будівлі суду. Територія навколо оточена.

18:31 Наразі злочинець може перебувати із заручниками у туалеті суду. Причиною вибуху був вибуховий пакет.

18:30 У мережі стверджують, що підозрюваним може бути Ігор Гуменюк, який у 2015 році під Радою вчинив теракт – кинув бойову гранату у нацгвардійців.

18:25 Місцеві пабліки повідомляють, що у радіусі кілометра від Шевченківського суду перекрито дороги.

18:20 "За попередньою інформацією, невстановлений наразі пристрій підірвав чоловік, якого доставили на судове засідання. Встановлюються деталі. Зберігайте спокій і не наближайтеся до місця події. Дайте відповідним службам ефективно виконувати свою роботу",міністр МВС Клименко.

18:10 Тим часом адміністратор групи ЕСІТС (Електронний суд) Євген Костенко на своїй сторінці у Фейсбук написав, що у залі суду відбулося захоплення заручників.

"Декілька вибухів, обвинувачений кинув, щонайменше 4 гранати, судячи з усього захопив автомат. Даних про поранених немає. Судячи з періодичності вибухів і пострілів, він у конвойній захопив заручника і вже зі зброєю почав діяти. Служба охорони за це не відповідає, вона до речі, завжди ретельно перевіряє все на вході", — каже він.

18:00 У МВС України вже офіційно підтвердили подію.

"Поліцейські отримали інформацію про вибух у приміщенні суду в Шевченківському районі. На місці працює слідчо-оперативна група, спецназівці, вибухотехніки та кінологи", — пишуть у пресслужба міністерства.