Грип та COVID-19 незабаром почнуть активно атакувати українців: у МОЗ дали прогноз

Читать на русском
Автор
1128
Сезон застуд наближається
Сезон застуд наближається. Фото freepik.com

За минулий тиждень було зареєстровано 1200 випадків захворювань на коронавірусну інфекцію.

Всесвітня організація здоров’я скасувала режим пандемії через коронавірус на початку травня, тепер захворювання в Україні перейшло до категорії сезонних, поряд з грипом та іншими респіраторними інфекціями. Зростання захворюваності на COVID-19 очікується з початку жовтня.

Про це розповів головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін в ефірі телемарафону. У рік в Україні реєструється близько 6 млн випадків інфекційних захворювань, 98% — це грип та гострі респіраторні вірусні інфекції.

"До цієї статистики додаватиметься також коронавірусна інфекція. Зростання ми очікуємо, починаючи з 40-го тижня цього року, тобто це, по суті, з початку жовтня", — пояснив Кузін.

Він додав, що за минулий тиждень було зареєстровано 1200 випадків захворювань на коронавірусну інфекцію. Найбільше хворих у Дніпропетровській та Одеській областях, а також у Києві. За словами Кузіна, у 200 осіб, переважно старше 50 років, інфекція перетікала в досить тяжкій формі, була потрібна госпіталізація. Померли від наслідків COVID-19 семеро людей, це були невакциновані або літні люди з супутніми захворюваннями.

Головний санлікар країни розповів, що за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, в осінньо-зимовому сезоні очікується активність вірусів грипу типу А та В, проте аномально високої захворюваності у майбутньому епідемічному сезоні у ВООЗ не передбачають.

За словами Кузіна, всього в нашій країні було зроблено 35,5 млн щеплень проти коронавірусу, 16 млн українців отримали першу дозу, понад 15 млн – другу. Бустерну вакцинацію отримали лише 3,3 млн. За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, повний курс щеплень – дві дози та бустер.

"Тобто щонайменше 12 мільйонів українців не мають повноцінного захисту зараз від коронавірусної інфекції. Це лякаюча цифра, тому що Україна повністю забезпечена вакциною від COVID-19", — наголосив заступник голови МОЗ.

Як повідомляв "Телеграф", 1 липня 2023 року в Україні офіційно закінчився карантин та режим надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією COVID-19. Він тривав 1193 дні. За даними ВООЗ, жертвами коронавірусної інфекції за минулі три роки та кілька місяців стали близько 20 мільйонів людей. В Україні з початку пандемії COVID-19 від інфекції померло понад 6000 людей.