На Вінниччині спалах небезпечної хвороби: у лікарнях десятки людей

Читать на русском
Автор
6392
Лікарня
Лікарня. Фото Відкриті джерела

Джерело зараження поки не встановлено

На Вінниччині зафіксовано спалах вірусного гепатиту А в одному з районів міста. Госпіталізовано 60 осіб із підтвердженим діагнозом гепатит А госпіталізовано, серед них 14 дітей.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці Міністерства охорони здоров’я України. Ще 14 пацієнтів перебувають під контролем та очікують на підтвердження діагнозу.

Фахівці Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб перевіряють і всі можливі причини спалаху – від стихійних ринків до точок централізованого та децентралізованого водопостачання. Проводиться відбір зразків із навколишнього середовища та вогнищ захворювання. На лабораторне дослідження було відібрано 66 проб води (з громадських джерел питної води, приватних колодязів, точок продажу питної води чи розподільчої мережі) — 53 із них уже перевірено та відповідають санітарним нормам.

Станом на 24 жовтня фахівцям поки не вдалося визначити джерело інфікування людей гепатитом А. До завершення епідеміологічного розслідування вкрай важливо дотримуватися профілактичних заходів.

Гепатит А — це вірусне захворювання, яке вражає печінку і може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається через вживання забруднених продуктів або води та через недотримання особистої гігієни. Також захворювання поширюється у сім’ях, де інфікована людина готує для всіх їжу.

Нагадаємо, лікар-інфекціоніст Анастасія Неклюдова розповіла, що може провокувати захворювання на гепатит А, В і С. Вона також дала поради, як уникнути захворювання.