путіну запропонували вдарити по Києву космічною ракетою з вибухівкою: ЗМІ розкрили подробиці

Читать на русском
Автор
4610
Ракета-носій "Союз"
Ракета-носій "Союз". Фото bild.de

Організацію удару почали обговорювати з початку 2023 року

Російські окупанти регулярно атакують українські міста ракетами та ударними безпілотниками. У той же час у росії обговорювався варіант удару по Україні космічною ракетою.

Як пише німецьке видання BILD, колишній глава корпорації "Роскосмос" дмитро рогозін пропонував президенту росії володимиру путіну завдати потужного удару по великому українському місту, ймовірно Києву. Для цього пропонувалося запустити модернізовану ракету, призначену для польотів космос.

Видання зазначає, що до їхнього розпорядження потрапили записи розмов рогозіна з гендиректором ракетно-космічного центру "Прогрес" Дмитром Барановим. З початку січня 2023 року вони обговорювали технічні деталі організації удару по великому місту України за допомогою ракети-носія, яку використовують для польотів у космос.

Запис розмов рогозіна з Барановим

За даними BILD, чиновники вирішили, що таку ракету з вибухівкою на борту найоптимальніше запустити з космодрому в Плесецьку. Баранов зазначав, що головна проблема в тому, що через надзвуковий вхід в атмосферу існуючі важкі фугасні авіабомби або керовані боєголовки будуть перегріватись при швидкості 6 км/сек.

Своєю чергою рогозін нібито пообіцяв порадитися з цього приводу з конструктором Юрієм Соломоновим. За кілька днів той знайшов рішення.

При цьому рогозін та Баранов обговорювали ще один ризик такого запуску. Частини ракети можуть впасти на територію росії. Також їх турбувало, що похибка при ударі може становити від 50 до 100 км.

Як пише видання, рогозін цікавився у Баранова, скільки часу йому знадобиться на підготовку операції. Той відповів, що близько шести місяців.

Також BILD зазначає, що у цих розмовах ексглава "Роскосмосу" називає путіна "нашим великим і жахливим" і каже, що передасть йому план через голову адміністрації Антона Вайна. Видання підкреслює, що за їхніми даними, план було доведено до президента росії 16 січня, але інформація про реакцію диктатора відсутня.

Також наголошується, що у понеділок, 23 жовтня, BILD повідомило про ці плани російським чиновникам у посольству рф в Німеччині. Проте дипломати на це ніяк не відреагували.

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив, що вважає ядерну загрозу з боку Росії реальною, незважаючи на те, що багато хто не вірить у таку небезпеку.