Прихильники Трампа в Сенаті США виступили з вимогою щодо України

Читать на русском
Автор
21334
Джо Байден
Джо Байден. Фото Скрін із відео

Деякі замість прямої економічної чи гуманітарної допомоги Україні воліли б фінансувати зброю

Республіканці в Сенаті хочуть змінити запит президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена щодо надання нового пакету допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, а також підтримки південного кордону. Загалом допомога має коштувати 106 мільярдів доларів.

Пропозицією адміністрації президента Штатів передбачено виділення 61 млрд. доларів для України, 14 млрд. для Ізраїлю, близько 9 млрд. доларів — на гуманітарну допомогу обом країнам, 2 мільярди доларів на допомогу в галузі безпеки в Індійсько-Тихоокеанському регіоні, а також ще 14 млрд. — на кордон. для часткової оплати потреб мігрантів. Про це пише The Wall Street Journal.

У Конгресі підтримують допомогу Ізраїлю, а щодо України, то думки республіканців розділилися. Одні зовсім скептично ставляться до нового фінансування, а інші віддали б перевагу замість прямої економічної чи гуманітарної допомоги Україні фінансувати зброю.

Також думка сторін розходиться й у питанні нелегальної міграції. Республіканці наполягають на посиленні прикордонного контролю.

Лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл підкреслив, що підтримує підходи адміністрації, але все ж таки наполягатиме на низці змін. Минулого тижня соратник Макконнелла сенатор Том Коттон заявив, що пропозиція адміністрації — "мертва".

"Ми не витрачатимемо, наприклад, 3,5 мільярда доларів на задоволення "потенційних потреб мешканців Гази", — сказав він.

На думку Коттона, ці гроші можуть потрапити до рук ХАМАСу. Також він не має наміру підтримувати витрати українського уряду, не пов’язані з війною. Не підтримає він і витрати також 4,7 мільярда доларів на житло, транспорт та послуги для затриманих іммігрантів у США. Він вважає, що ці кошти мають бути витрачені на депортацію.

Частина республіканців хоче, щоб допомога Ізраїлю була окремою від допомоги Україні.

"Сенат має проголосувати за допомогу Ізраїлю зараз — сам. Кожен у Вашингтоні знає, що те, що запропонував президент, ніколи не пройде у Палаті представників", — сказав сенатор Рік Скотт.

До речі, за деякий час до офіційного оголошення допомоги група з дев’яти республіканців у Сенаті підписала листа до Макконнелла та лідера більшості в Сенаті Чака Шумера, в якому закликала відокремити фінансування для Ізраїлю від допомоги для України.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що фінансова підтримка України з боку США знизилася у жовтні на 93,5% у жовтні поточного року.