Путінські спецслужби вербували українських підлітків із незвичайною метою: деталі та фото

Читать на русском
Автор
Вербування велося через Telegram-канал
Вербування велося через Telegram-канал. Фото СБУ

Вік учасників "угруповання" — 13-17 років

Російські спецслужби намагалися вербувати українських підлітків для антисемітських провокацій у різних регіонах України. Мета рф в тому, щоб розхитати внутрішню обстановку в Україні та дискредитувати нашу державу на міжнародній арені.

Про це повідомила Служба безпеки України, яка викрила спроби російських спецслужб. Зокрема, росія намагалася розпалити антисемітські настрої на Житомирщині, у Дніпрі, Львові та Вінниці.

До складу групи входили 13-17-річні учні місцевих шкіл. Для їх дистанційного вербування спецслужби рф створили молодіжний праворадикальний Телеграм-канал. Отримані у такий спосіб медіафайли розганялися у закордонних ЗМІ для дискредитації України.

У Житомирській області було викрито 15-річного школяра з міста Радомишль, якого представники країни-агресора довго психологічно "обробляли" через інтернет. Окупанти хотіли від хлопця, щоб він наніс антисемітські написи на один з меморіальних знаків на території області.

У Дніпрі, Львові та Вінниці також викрили чотирьох школярів, які були учасниками підконтрольного росії Телеграм-каналу. Представники російських спецслужб закликали їх до здійснення актів вандалізму на місцях пам’яті жертв Голокосту.

СБУ прийшла додому до школярів
Вербування велося через інтернет

За всіма викритими фактами триває розслідування в рамках кримінального провадження. Їх розпочато за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого);
  • ч. 1 ст. 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження товарів, що пропагують культ насильства та жорстокості, расову, національну або релігійну нетерпимість та дискримінацію);
  • ч. 1 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націоналістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

Раніше "Телеграф" розповідав, що французькі спецслужби вважають росію причетною до поширення паніки серед мешканців країни напередодні Олімпійських ігор у Парижі-2024. Напередодні у пресі з’явилася інформація, що Ігри можуть перенести із Франції.