"Наступного разу так може не пощастити": у МАГАТЕ оцінили стан Хмельницької АЕС після обстрілу росіян

Читать на русском
Автор
4828
ХАЕС
ХАЕС

Експерти продовжують оцінку ушкоджень

Російський обстріл Хмельницької області не призвів до пошкодження ХАЕС і не вплинув на її роботу, попри те, що росіяни, швидше за все, мали на меті саме цей об’єкт.

Як повідомляється у звіті Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) від 25 жовтня, ударна хвиля не пошкодила саму електростанцію або її підключення до мережі, але пошкодила кілька будівель на майданчику.

Зазначається, що через вибух від мережі тимчасово відключилися кілька станцій радіаційного контролю, а також було вибито скло допоміжної будівлі, корпусу спеціального обладнання, навчального центру та інших об’єктів.

Масштаби ушкоджень нині встановлюють представники агентства.

"Цей інцидент ще раз наголошує на вкрай нестабільній ситуації з ядерною безпекою в Україні, яка триватиме доти, доки триває ця трагічна війна. Той факт, що численні вікна на цьому місці були вибиті, показує, наскільки близько це (вибух, — ред.) було. Наступного разу нам може пощастити не настільки сильно", — сказав глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Варто зазначити, що у своєму вечірньому відеозверненні президент України Володимир Зеленський зазначив, що росіяни, швидше за все, намагалися вразити безпосередньо атомну електростанцію своїми дронами-камікадзе.

"Кожен російський удар, а особливо такі зухвалі, які спрямовані проти атомних станцій та інших критичних об’єктів – це аргументи, що тиску на державу-терориста недостатньо", — сказав Зеленський.

Як повідомлялося раніше, у Міненерго повідомили, що загарбники завдали удару біля Хмельницької АЕС. Через пошкодження у містах Славута та Нетішин багато споживачів залишилися без електрики. Мер Славути своєю чергою повідомив, що до такої масивної атаки місто було не готове.