По всій Україні було оголошено повітряну тривоги через загрозу "Кинджалів": всі подробиці (оновлено)

Читать на русском
Автор
2043
Відкриті джерела

Тривоги тепер тривають довше

Повітряна тривога поширилась територією України. Було зафіксовано зліт одного борту ворожої авіації повітряних сил росії.

Існувала загроза удару ракетами типу "Кинжал". Про це повідомляють Повітряні Сили ЗСУ.

"Вся Україна — ракетна небезпека. Зафіксовано зліт МиГ-31К ПКС рф", — йдеться у повідомленні ПС ЗСУ.

14:37 було оголошено повітряну тривогу, яка почалась зі столиці України та Вінницької області. Потім її підхопили й інші регіони України.

14:40 сирена пролунала у всіх областях нашої держави.

Мапа повітряних тривог станом на 14:40

17:21 Україною почав поширюватись відбій тривоги, яка тривала майже 3,5 години.

Моніторингові чати повідомляли, що існувала ймовірність тривалої повітряної тривоги, адже політ МіГ-31к може відбуватися з дозаправкою в повітрі. У такому випадку небезпека може тривати в межах 3-5 годин.

"Залишайтесь в укриттях до відбою", — додається у повідомленні.

Речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що цього разу дійсно проводилась дозаправка літака у повітрі, тому тривога й тривала більше 3-х годин.

"Цього разу було аж дві дозаправки у повітрі", — заважив він та додав, що МіГ-31К злетів з Саваслейки, але полетів у зворотньому напрямку.

Чим небезпечні "Кинджали"

Ракети "Кинджал" є небезпечнішими, адже рухаються з гіперзвуковою швидкістю, яка більша за швидкість звуку у 10 разів, та ще легко маневрують у повітрі. Вони набагато швидші за "Іскандери" та "Калібри", а дальність польоту, при запуску з літака, становить 3 000 км.

Системи ППО, які наразі є в Україні, здатні збивати ці ракети.

Нагадаємо, що у понеділок, 13 листопада, також була оголошена масштабна повітряна тривога. Тоді "Телеграф" повідомляв про загрозу ракетного удару через активність двох Ту-22м3.