Хімкатастрофа у кримському Армянську

Читать на русском
Автор
Хімкатастрофа у кримському Армянську Новина оновлена 13 червня 2023, 12:00

Кислотонакопичувач заводу Кримський титан спричинив токсичні викиди в Армянську, Перекопі та інших селах.

Другий тиждень жителі міста Армянська (Красноперекопський район окупованого Криму) та прилеглих сіл скаржаться на першіння у горлі та подразнення слизової оболонки носа.

Передбачається, це наслідок забруднення повітря токсичними промисловими речовинами з заводу "Кримський титан", що діє на околицях. Проте за десять днів існування проблеми джерело забруднення так і не було точно встановлено.

Напередодні тамтешні "влада" вперше заявила, що гранично допустима концентрація сірчистого ангідриду в місті та його околицях перевищила норму: виробництво на підприємстві було зупинено, за межі зони лиха почали вивозити дітей з матерями

Жовтий серпанок з неприємним їдким запахом: З чого все почалося

У ніч з 23 на 24 серпня населені пункти на півночі окупованого Криму — місто Армянськ і прилеглі селища — огорнула жовтувата серпанок з неприємним їдким запахом: на металевих предметах, дахах будинків, листі дерев утворився маслянистий наліт, жителі почали скаржитися на утруднене. оболонки носа та очей, а також інші алергічні реакції.

Через три дні після цього тамтешня "влада" визнала, що в регіоні стався викид в атмосферу речовини невідомого походження. На місце події нібито відразу виїхала група фахівців "міністерства екології та природних ресурсів Криму", "міжрегіонального управління Росспоживнагляду РФ" та представники місцевої "прокуратури".

"Зроблено забір необхідних проб для проведення відповідних досліджень. Природа походження речовини, що випала, поки не визначена. Чекаємо на результати досліджень. Про те, що це за речовина і яка природа її походження, можна буде говорити тільки після отримання результатів досліджень", — констатував "віце- прем’єр кримського уряду" Ігор Михайличенко.

Наступного дня, 28 серпня, так званий "голова Криму" Сергій Аксьонов заявив, що жодної загрози для здоров’я та життя кримчан у зв’язку із забрудненням повітря немає, але з погляду візуальних ознак ситуація виходить за межі норми.

Проте фахівці Росспоживнагляду до вчорашнього дня стверджували, що концентрація забруднюючих речовин в атмосферному повітрі Армянська та околиць не перевищує встановлених гігієнічних нормативів.

"Кримський титан", содовий завод чи підприємство з виробництва брому: Хто винен

Жителі Армянська насамперед почали звинувачувати у забрудненні повітря підприємство Ukrainian Chemical Products, більш відоме як завод "Кримський титан", мовляв, там перевищили норми викиду токсичних речовин.

І це припущення є цілком логічним: завод знаходиться безпосередньо в місті. Головним його напрямом є виробництво діоксиду титану – речовини, яка застосовується у лакофарбовій, гумотехнічній промисловості, при виробництві пластмас та багатьох інших галузях.

Крім цього, підприємство виробляє червоний залізоокисний пігмент, мінеральні добрива, сірчану кислоту, сульфат алюмінію, рідке натрієве скло та залізний купорос.

Для цього завод має в своєму розпорядженні два цехи ("Титан-1" і "Титан-2") проектної потужністю по 40 тис. тонн на рік кожен.

У січні поточного року Міністерство з питань тимчасово окупованих територій заявляло, що підприємство становить загрозу для самого Армянська та сусідньої Херсонської області. За інформацією відомства, шкідливі речовини із кислотонакопичувача заводу проникають у Вихідненський водозабір — єдине джерело, звідки питна вода потрапляє до Армянська.

У квітні 2018 року міський суд Армянська зобов’язав ТОВ "Титанові інвестиції", яке керує заводом, виплатити штраф у 3 млн. рублів. Підприємство звинуватили у негативному впливі на довкілля. Влітку підприємство оскаржило це рішення в арбітражному суді Криму, але програло.

Проте версію викиду з боку "Кримського титану" незабаром було виключено експертами Росспоживнагляду. Не виявивши порушень, вони припустили, що забруднення повітря в Армянську може бути пов’язане з роботою інших місцевих промислових підприємств і попрямували з перевіркою на "Кримський содовий завод" та фірму з виробництва брому.

Зараз головним винуватцем ситуації, що склалася в Криму, тамтешні "влади" називають спеку і тривалу відсутність опадів. "За попередніми даними досліджень, причиною випадання речовини є випаровування вмісту кислотонакопичувача, який використовується філією ТОВ "Титанові інвестиції". Цьому сприяло тривале підвищення температури атмосферного повітря, тривала відсутність опадів, а також зниження рівня води в кислотонакопичувачі", — цитує "Крим.Реалії" "віце-прем’єра півострова" Ігоря Михайличенка.

Проте Управління СК РФ порушило кримінальну справу за фактом викиду шкідливих речовин у Армянську. Справа відкрита за статтею про порушення правил обігу екологічно небезпечних речовин та відходів.

Евакуація дітей з Армянська та розширення зони лиха: Яка ситуація на даний момент

Напередодні, 4 вересня, "кримська влада" вперше заявила, що гранично допустима концентрація забруднюючих речовин в Армянську та прилеглих селищах перевищила норму. "Вночі у зв’язку зі зміною погоди, падінням нічної температури і, відповідно, збільшенням денної гранично допустимої концентрації сірчистого ангідриду вперше перевищила норму", — зазначив "глава республіки" Сергій Аксьонов.

Однак при цьому він не оприлюднив точних даних про рівень забруднення і не сказав нічого про географію поширення.

Аксьонов лише додав, що це не диверсія, а все та ж давно відома проблема з кислотонакопичувачем, і вона в процесі вирішення.

"Протягом трьох днів буде прийнято технічне рішення щодо ліквідації наслідків ситуації з випарами в Армянську. У ході засідання оперативного штабу в місті визначили 2 шляхи вирішення проблеми", — наголосив він.

Перший варіант, про який подумують "кримська влада", — наповнення кислотонакопичувача водою з Каркінітської затоки. За словами Аксьонова, потрібно визначити, як ця вода взаємодіятиме з кислотним середовищем, щоб не погіршити ситуацію. Якщо склад води Каркінітської затоки підійде для виправлення цієї ситуації, буде прокладено трубу. "Технічно вже зрозуміло, як це зробити, при цьому жодних конкурсних процедур не буде, усі відповідні рішення будуть ухвалені", — додав він.

Якщо ж перший варіант не підійде, тоді "кримська влада" спробує усунути проблему з кислотонакопичувачем за допомогою спеціальних складів. Але, що мають на увазі під "спеціальними складами", на даний момент не відомо.

Поки ж вирішення проблеми немає, виробництво на заводі "Кримський титан" було вирішено призупинити на два тижні, а всіх дітей шкільного та дошкільного віку з матерями відправити з Армянська до санаторіїв Євпаторії, Бахчисарайського та Сакського районів.

"Чітко і ясно заявляю: життю та здоров’ю громадян нічого не загрожує. Підстав для введення НС немає. Однак у запобіжних цілях, щоб виробити всі алгоритми дій, прийнято рішення оголосити канікули на два тижні для шкіл та дитячих садків… Все буде за рахунок держави, створено оперативний штаб", — наголосив Аксьонов.

Зазначимо, що в Армянську близько 2,3-2,4 тис. школярів та 1,5 тис. дошкільнят та першокласників, яких належить евакуювати.

Іншим ж мешканцям регіону Росспоживнагляд рекомендував рідше бувати на вулиці. Якщо ж обмежити перебування на повітрі не можна, потрібно максимально захищати шкіру та закривати рот та ніс вологою ватно-марлевою пов’язкою. Виходячи з цього, багато хто вважає, що "кримська влада" применшує ступінь загрози і турбуватися варто також жителям материкової України.

За даними Держприкордонслужби України, 3 вересня у Херсонській області на кордоні з окупованим Кримом було також зафіксовано перевищення вмісту хімічних речовин, а саме – токсичні промислові речовини.

За останню добу прикордонники Херсонського загону ще кілька разів фіксували перевищення вмісту хімічних речовин у повітрі. Йдеться про населені пункти Каланчак та Преображенка.

Крім того, у соцмережі почали скаржитися на погіршення стану здоров’я мешканці Чабанів.

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, як і "кримська влада", запевняє, що життю жителів Херсонської області нічого не загрожує – на даний момент немає причин для евакуації.

За його словами, наявність у повітрі сірчистого ангідриду небезпечна лише за певних концентрацій.

Проте прикордонникам на адмінкордоні були видані засоби хімічного захисту. "Всі КПВВ продовжують працювати у штатному режимі, ми готові надати допомогу громадянам, які, рятуючись від цієї напасті, захочуть приїхати з окупованого півострова на материкову Україну. Наші медики регулярно цікавляться станом здоров’я наших прикордонників, які несуть службу поблизу цього заводу. Були скарги на самопочуття, це запаморочення, нудота, головний біль, але після відповідних медичних консультацій та прийому ліків ці симптоми вдавалося зняти. помічник голови ДПСУ Олег Слободян.

Відповідальні служби продовжують стежити за екологічною ситуацією у Херсонській області – брати проби води, ґрунту та повітря для аналізу.

Сірчистий ангідрид: Що ми про нього знаємо

Сірчистий ангідрид, або оксид сірки (IV) — з’єднання сірки з киснем складу SO2. У нормальних умовах він являє собою безбарвний газ з характерним різким запахом (запах сірника, що спалахує). Дуже токсичний.

Симптомами при отруєнні сірчистим газом є нежить, кашель, захриплість, сильне першіння у горлі та своєрідний присмак. При вдиханні сірчистого газу вищої концентрації — ядуха, розлад мови, утруднення ковтання, блювання, можливий гострий набряк легень.

При короткочасному вдиханні чинить сильну подразнювальну дію, викликає кашель і першіння в горлі.

ГДК (гранично допустима концентрація): в атмосферному повітрі максимально разова — 0,5 мг/м³, середньодобова — 0,05 мг/м³; у приміщенні (робоча зона) – 10 мг/м³.

Цікаво, що чутливість до речовини дуже різна в окремих людей, тварин та рослин. Наприклад, хімікат особливо токсичний для дітей. Фахівці пояснюють це тим, що у них менший діаметр дихальних шляхів, і вони легше спазмуються.

Крім цього, сірчистий ангідрид вважається важким газом: він накопичується ближче до землі, і діти через своє невисоке зростання отримують великі дози.