Фонд держмайна заявив про рейдерське захоплення підприємства ОГХК

Читать на русском
Автор
763
Фонд держмайна заявив про рейдерське захоплення підприємства ОГХК Новина оновлена 07 серпня 2023, 13:51

У Фонді державного майна заявили про рейдерське захоплення державного підприємства "Об’єднана гірничо-хімічна компанія" (ОДГГК).

Фонд державного майна України заявляє про спробу рейдерського захоплення офісу держпідприємства АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія" (ОДХК) у столиці.

"Терміново! Зараз відбувається рейдерське захоплення ДП "Об’єднана гірничо-хімічна компанія"! Закликаємо журналістів на місце події: Київ, вул. Миколи Грінченка, 4 (бізнес-центр "Горизонт Парк")", – повідомив Фонд у Facebook.

Як повідомлялося, ФДМ наказом від 19 лютого цього року призначив нового в.о. голови правління ОГХК Михайла Макарова, погодженого Кабміном, замість Олександра Гладушка. Потім голова Фонду Дмитро Сенніченко представив Макарова та його радників – Тетяну Гогенко та Пітера Девіса. За його словами, зміна керівництва компанії – важливий крок у підготовці об’єкта до "великої приватизації".

Наказом від 19 березня Фонд припинив повноваження першого заступника голови правління ОГХК Гладушка, призначивши на його місце незалежного фінансового консультанта Пітера Девіса, який у 1994-1998 роках працював у Glencore у Москві фінансовим контролером. У послужному списку Девіса робота у Києві в Central European Media Enterprises регіональним CFO у 2002-2005 роках, фінансовим консультантом Scythian Limited у 2005-2013 роках та в Oriel Ventures Limited у 2016-2017 роках.

Крім того, було припинено повноваження заступників голови правління Тетяни Кисельової та Вікторії Тищенко, членів правління Олени Прокопенко, Віктора Сівченка, Андрія Сторчака та Олександра Прокопенка.

Новими членами правління стали Натан Хазін, який раніше працював у Центрі впровадження та супроводу автоматизованих систем оперативного (бойового) управління Генштабу ЗСУ, Тетяна Гогенко – колишній начальник відділу чорних металів та феросплавів українського представництва у Києві компанії Glencore International AG, та Юрій Кіяшко, який працював фінансовим директором ТОВ "Левада-Ойл", топ-менеджером з оптової дистрибуції "BIOCOUNTRY" SRL (Молдова) та директором ТОВ "Трансконсалтинг".

"Нова команда має провести аудит компанії і разом з радником з приватизації BDO&KPMG Baker McKenzie підготувати повне розкриття інформації про компанію. Питанням надзвичайної важливості є відновлення довіри до установи. Довіри не до слів, а до реальних дій нового менеджменту, дозволить державі отримати справедливу ціну за компанію та залучити компетентних інвесторів, які приведуть її до успіху", — прокоментував ці кадрові зміни Сенніченко.

У держреєстрі керівником підприємства у статусі в.о. з 20 лютого цього року призначено Михайла Макарова, а також, з 8 квітня, у статусі в.в.о. — Пітер Девіс.

ФДМ завершив ліквідацію ще одного банку

ДП "Об’єднана гірничо-хімічна компанія" розпочала фактичну діяльність із серпня 2014 року, коли уряд України ухвалив рішення про передачу йому в управління майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (ВДМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (ІГЗК, Житомирська) обл.).

ОГХК реалізує продукцію більш ніж у 30 країнах світу. Основними ринками збуту є ЄС, Китай, Туреччина, а також США та країни Африки.

Уряд у серпні 2016 року відніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації у 2017 році. Її терміни кілька разів відкладали, востаннє – з літа цього року у зв’язку з коронакризою та карантином. ФДМ вже повідомив про інтерес до підприємства понад 15 потенційних покупців.